21 Ekim 2016 Cuma

Lazer İle Kılcal Damar Varisleri Tedavi Edilebilir Mi?


Lazer İle Kılcal Damar Varisleri Tedavi Edilebilir Mi?

Blok sayfamda sizlerle elimden geldiğince hastalarımın bana sıkça sorduğu sorulara verdiğim cevapları paylaşıyorum. Bugün de yine böyle bir konuda bir şeyler yazmaya çalıştım. 
Uzun zamandır yüz gençleştirme ve yara izi tedavi amacı ile çalıştığım kurumdaki fraksiyone karbondioksit lazeri kullanıyorum. Kurumda lazer olduğunu bilen pek çok hasta da ‘‘Hocam kılcal damar varislerim var. Onlara da lazer yapar mısınız?’’ diyerek geldiler. Yakın zamana kadar kuruma ikinci lazer cihazı (uygun olan cihaz) gelinceye kadar tüm bu hastaları refüze edilip, neden işlemi yapamadığımı uzun uzun anlatmak zorunda kaldım. 

Lazer cihazları sadece bir dalga boyunda ışık üreten, ürettiği ışığı yapısındaki gelişmiş mercekler sayesinde belirli bir noktaya odaklayabilen ve hedefe yönlendirilen ışığın içerdiği enerjiyi ayarlayabilen yüksek teknoloji cihazlarıdır. Bu klasik tanım, kişileri (danışanları veya hastaları) etkileyen, yapılacak işlem için ikna olmalarını kolaylaştıran bir tanımdır. 
Oysa bu tanımdan hekim olarak benim anlamam gereken nokta; ‘‘lazer cihazları sadece bir amaç için üretilen, üretildiği amaç dışında kullanılamayan, yüksek yatırım maliyeti gerektiren ve yapılan maliyetin kendisini ancak uzun dönemde amortise edebileceği cihazlardır.’’ olmalıdır. Yüne bu tanımdan hastaların anlaması gereken ise; ‘‘lazer cihazları sadece bir amaç için üretildiğinden ancak doğru lazer ile tedavi edilirsem fayda görebilirim.’’ olmalıdır. Bir başka deyişle istenmeyen kılları yok eden epilasyon lazeri ile yüz gençleştirilmez yada dövme silen lazer ile damar hastalıkları tedavi edilmez. 
Sonuçta damar içindeki kan hücrelerindeki kırmızı renk tarafından emilerek ısıya dönüşen ışık enerjisi yayan lazerler (Nd:YAG lazer) kullanılarak kılcal damar varisleri ve damar anomalilerine bağlı derideki renk değişiklikleri tedavi edilebilir. Damar hastalıkları için özel olarak üretilmemiş lazerlerin bu amaçla kullanılması ise istenilen etkiyi yaratmayacağı gibi kimi durumlarda zarar dahi verebilir. 
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder