27 Eylül 2016 Salı

Estetik Ameliyatlar Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler


Tüm estetik ameliyatlardan önce hatırlanması gereken önemli birkaç noktayı sizlerle bir kez de ben paylaşmak istedim. Faydalanacağınızı umarım:


Plastik cerrahinin tüm ameliyatları (estetik, rekonstrüktif, el cerrahisi, kraniofasiyal cerrahi gibi) iyi bir yara iyileşmesi esasına dayanır. Dokulardaki kan akımı ne kadar iyi olur ise yara iyileşmesi için dokuya gerekli ulaşan oksijen ve yapı taşları olan besinler de o kadar fazla olur. Ayrıca kan akımı arttıkça enfeksiyon riski de azalır. Bu sebeple estetik ameliyatların üç hafta öncesinde kılcal damar düzeyinde kan akımını azaltan sigaranın kesilmesi çok önemlidir.
Ameliyat sonrası kanama estetik ameliyatlardan sonra istenmeyen bir durumdur. En masum kanama bile yara iyileşmesini geciktirip ameliyat sonrası morlukların fazla olmasına neden olur. Meme estetiği, karın germe (abdominoplasti) veya burun ameliyatı  (nazoplasti) gibi ameliyatlardan sonraki aşırı kanama ise hastanın tekrar ameliyathaneye alınmasını gerekli kılabilir. İşte bu istenmeyen kanamaların oluşmaması için ise planlanan ameliyatlardan 3 hafa önce kanı sulandıran aspirin ve apranaks, voltaren, vermidon gibi benzeri ağrı kesici ilaçların kesilmesi tercih edilir. Ameliyattan sonraki dönemde ise minoset, novalgin gibi kan sulandırma özelliği olmayan ağrı kesiciler veya narkotik analjezikler tercih edilir.
Unutulmaması gereken bir başka konu ise ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapların; yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünlerin; kiraz, maydanoz gibi bazı besinlerin ve tüm zayıflama ürünlerinin de kan sulandırma özelliği olduğundan aspirin gibi etki ederek ameliyat sonrası kanama riskini arttıracağıdır. Bu sebeple bu ürünlerin de ameliyattan 3 hafta öncesinde kesilmesinde fayda vardır.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

26 Eylül 2016 Pazartesi

Karın Germe (Abdominoplasti) Ameliyatı Sonrası Gebe Kalınabilir Mi?


Karın germe ameliyatı (abdominoplasti) karın ön duvarındaki deriye ve karnı saran esnek olmayan (karın fasyası) yapıya yönelik yapılan bir ameliyattır. Bu sebeple kişinin doğurganlığını olumlu yada olumsuz yönde etkileyecek bir işlem değildir. Bir başka deyişle karın germe ameliyatı (abdominoplasti) gebe kalmaya engel oluşturmaz. 

Ancak gebelik karın duvarının tekrar gevşemesine ve cildin bollaşmasına yol açar. Karıngerme ameliyatı (abdominoplasti) esnasında karın ön duvarına içeriden kalıcı dikişler konularak karın gerginleştirilmiş olsa dahi hiçbir dikiş büyüyen bebeğin içeriden yarattığı itme gücüne dayanamaz ve dikişler açılır. Sonuçta karın germe ameliyatı (abdominoplasti) sonucunda kazanılan estetik sonuç kaybedilmiş olur. 

Bu nedenle kısa bir süre içerisinde gebelik planlayan hastalara karın germe ameliyatı (abdominoplasti) önerilmez. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


24 Eylül 2016 Cumartesi

Botoks İle İlgili Birkaç Hatırlatma


Plastik Cerrahi mesaj platformunda bir meslektaşımın  botoks uygulamaları ile ilgili paylaştığı bilgileri sizlere de hatırlatmak istedim. Faydalanacağınızı umarım: 

1) Botox, bir ilaç adı değildir (Jenerik marka adıdır. Etken kimyasalın adı Botulinum Toksin Tip A’dır.
2) Estetik amaçlı kullanımı bir tedavi değildir, iyileştirme sağlamaz.
3) Aşı değildir, ancak aşılar gibi soğuk zincirle taşınır.
4) Tek kullanım alanı estetik değildir. Şaşılık, terleme, migren, vajinismus, blefarospazm gibi pek çok tıbbi kullanım amacı da vardır.
5) Yılan zehiri değildir. Bakteri kaynaklı bir toksindir.
6) Kırışıklık giderici değildir. Etki, kırışıklığın oluşmasına neden olan kasın çalışamaması ile dolaylı yolda oluşur.
7) Etki kalıcı değildir. Etki, kası uyaran sinirin rejenere olup (kendisini onarıp) kası tekrar uyarmaya ve kasın tekrar kasılmaya başlaması ile son bulur.
8) Sonuç ve etkinlik standart değildir.
9) Bir dolgu malzemesi değildir.
10) Piyasadaki her ürün orijinal değildir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


16 Eylül 2016 Cuma

Botoks Yapılırken Soğuk Uygulamanın Faydası Nedir?


Poliklinikte yapılan pek çok uygulama öncesi soğuk tatbik edilmesi ağrı hissini azaltır. Enjeksiyon yapılarak uygulanan botoks öncesi sürülen ağrı kesici krem kadar buz uygulamasının da ağrıyı azaltmada etkin olduğu gösterilmiştir. Ancak botoks işleminde buz uygulanmasını başka bir faydası daha vardır. 

Vücudumuz soğuğa maruz kaldığında damarlarda büzüşme (vazokonstriksiyon) olur. Buna bağlı olarak da o bölgeye giden kan akımı azalır. Botoks uygulaması öncesi buz konularak yapılan lokal soğuk uygulaması da bölgesel vazokonstriksiyona neden olarak uygulanan ilacın gereksiz dağılmamasını sağlar. Bu sayede ilaç (botoks) uygulandığı yerde daha etkili olur, hedeflenen dokuların haricine yayılması engellenerek istenmeyen etkilerin ortaya çıkması önlenir. 

Buradaki en önemli konu soğuk uygulamasının ne kadar sürdürülmesi gerektiğidir. Uygulanan ilaç (botoks) kısa sürede hedef doku olan kaslar tarafından tutulacağından işlemden sonraki bir saat daha soğuk uygulanmasının yeterli olacağı görüşündeydim. Ancak botoks uygulaması yaptığım bir hastanın aynı akşam saunaya gitmesi sonrası gelişen yüzündeki yaygın kızarıklık sonrası hastalarıma işlemden sonra bir saat soğuk uygulama yapmalarını ve işlemden sonraki bir gün boyunca da yüzlerinde damarların genişleyip (vazodilatasyon) kan akımının artmasına sebep olacak aşırı sıcak ortamlardan kaçınmalarını öneriyorum. Bilimsel olarak bu uygulanın yüzde yüz doğru olduğunu kanıtlayamasam da bu önlemler ile hastalarımın daha güvende olacağına inanıyorum. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı