27 Eylül 2016 Salı

Estetik Ameliyatlar Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler


Tüm estetik ameliyatlardan önce hatırlanması gereken önemli birkaç noktayı sizlerle bir kez de ben paylaşmak istedim. Faydalanacağınızı umarım:


Plastik cerrahinin tüm ameliyatları (estetik, rekonstrüktif, el cerrahisi, kraniofasiyal cerrahi gibi) iyi bir yara iyileşmesi esasına dayanır. Dokulardaki kan akımı ne kadar iyi olur ise yara iyileşmesi için dokuya gerekli ulaşan oksijen ve yapı taşları olan besinler de o kadar fazla olur. Ayrıca kan akımı arttıkça enfeksiyon riski de azalır. Bu sebeple estetik ameliyatların üç hafta öncesinde kılcal damar düzeyinde kan akımını azaltan sigaranın kesilmesi çok önemlidir.
Ameliyat sonrası kanama estetik ameliyatlardan sonra istenmeyen bir durumdur. En masum kanama bile yara iyileşmesini geciktirip ameliyat sonrası morlukların fazla olmasına neden olur. Meme estetiği, karın germe (abdominoplasti) veya burun ameliyatı  (nazoplasti) gibi ameliyatlardan sonraki aşırı kanama ise hastanın tekrar ameliyathaneye alınmasını gerekli kılabilir. İşte bu istenmeyen kanamaların oluşmaması için ise planlanan ameliyatlardan 3 hafa önce kanı sulandıran aspirin ve apranaks, voltaren, vermidon gibi benzeri ağrı kesici ilaçların kesilmesi tercih edilir. Ameliyattan sonraki dönemde ise minoset, novalgin gibi kan sulandırma özelliği olmayan ağrı kesiciler veya narkotik analjezikler tercih edilir.
Unutulmaması gereken bir başka konu ise ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapların; yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünlerin; kiraz, maydanoz gibi bazı besinlerin ve tüm zayıflama ürünlerinin de kan sulandırma özelliği olduğundan aspirin gibi etki ederek ameliyat sonrası kanama riskini arttıracağıdır. Bu sebeple bu ürünlerin de ameliyattan 3 hafta öncesinde kesilmesinde fayda vardır.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder