8 Eylül 2016 Perşembe

Yaz Bitti, Bazı Ameliyatların Zamanı Geldi


Yazın başında sizlerle ‘‘Yazın hangi ameliyatlar yapılmaz?’’ başlıklı bir yazı paylaşmıştım. Bu yazımda sizlere cildin yüzeyel tabakalarının soyulması (peeling yapılarak) yoluyla yapılan cilt gençleştirme veya yara izlerinin azaltılması işlemlerinin yazın yapılmaması gerektiğini anlatmaya çalışmıştım. 

Cildin soyulduğu işlemlerden sonraki en az 3 aylık dönemde kişinin ultraviyole (UV-mor ötesi) ışımadan korunması gerekir. Zira normal cildimizin bronzlaşması gibi soyma işlemleri sonrasında da cilt bronzlaşır. Ancak soyulan cilt iyileşme sürecinde ultraviyole ışığa daha duyarlı hale geldiğinden normalden çok daha fazla koyulaşır ve rengin açılması daha uzun sürer. Bu sürece (cilt soyma işlemlerine) sadece cerrahi yöntemler (dermabrazyon, lazer peeling veya fenol peeling) değil aynı zamanda meyve asitleri kullanılarak dermatologlar tarafından yapılan yüzeyel peeling işlemleri de dahildir.  

Bu sebepten dolayı cilt gençleştirme veya yara izlerinin azaltılması amacıyla cilt soyma işlemleri için güneşli günlerin azaldığı sonbaharı veya kış aylarını tercih ederiz. Eğer birden fazla seans yapılması gerekiyor ise seanslar arasında 3-4 haftalık bekleme süreleri de göz önüne alınarak işlemlere ekim sonu kasım ayının başı gibi başlanılması, tercihen şubat sonu mart başı gibi işlemlerin son seansının yapılıp sürecin tamamlanması uygun olur. 

Unutmayın, başarılı estetik sonuçlar ancak detaylara dikkat edilerek doğru planlama yapıldığında elde edilebilir. İstenmeyen sonuçların gelişme ihtimalinin en aza indirilebilmesi için peeling (soyma) yapılması planlanıyorsa en uygun zaman önümüzdeki birkaç aylık dönem olacaktır. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder