16 Eylül 2016 Cuma

Botoks Yapılırken Soğuk Uygulamanın Faydası Nedir?


Poliklinikte yapılan pek çok uygulama öncesi soğuk tatbik edilmesi ağrı hissini azaltır. Enjeksiyon yapılarak uygulanan botoks öncesi sürülen ağrı kesici krem kadar buz uygulamasının da ağrıyı azaltmada etkin olduğu gösterilmiştir. Ancak botoks işleminde buz uygulanmasını başka bir faydası daha vardır. 

Vücudumuz soğuğa maruz kaldığında damarlarda büzüşme (vazokonstriksiyon) olur. Buna bağlı olarak da o bölgeye giden kan akımı azalır. Botoks uygulaması öncesi buz konularak yapılan lokal soğuk uygulaması da bölgesel vazokonstriksiyona neden olarak uygulanan ilacın gereksiz dağılmamasını sağlar. Bu sayede ilaç (botoks) uygulandığı yerde daha etkili olur, hedeflenen dokuların haricine yayılması engellenerek istenmeyen etkilerin ortaya çıkması önlenir. 

Buradaki en önemli konu soğuk uygulamasının ne kadar sürdürülmesi gerektiğidir. Uygulanan ilaç (botoks) kısa sürede hedef doku olan kaslar tarafından tutulacağından işlemden sonraki bir saat daha soğuk uygulanmasının yeterli olacağı görüşündeydim. Ancak botoks uygulaması yaptığım bir hastanın aynı akşam saunaya gitmesi sonrası gelişen yüzündeki yaygın kızarıklık sonrası hastalarıma işlemden sonra bir saat soğuk uygulama yapmalarını ve işlemden sonraki bir gün boyunca da yüzlerinde damarların genişleyip (vazodilatasyon) kan akımının artmasına sebep olacak aşırı sıcak ortamlardan kaçınmalarını öneriyorum. Bilimsel olarak bu uygulanın yüzde yüz doğru olduğunu kanıtlayamasam da bu önlemler ile hastalarımın daha güvende olacağına inanıyorum. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder