9 Ekim 2018 Salı

Kulak Protezi (Epitez) Nedir?


Rekonstrüksiyon (yeniden yapma veya onarma) ameliyatları bizim uzmanlık alanımızın belki de en zevkli ameliyatlarıdır. Vücuttaki bir eksikliği gidermek ileri düzeyde cerrahi beceri ve tecrübe gerektirdiği gibi kimi zaman hasta için de uzun bir tedavi sürecini içerir. 

Bu ameliyatlarda mümkün olabildiğince hastanın kendi dokularını kullanılması öncelikli olarak tercih edilmesi gerekse de daha önceden yapılan ameliyatların başarısız olması ya da hastaların daha kısa ve ağrısız bir iyileşme süreci ile talep etmesi gibi durumlarda farklı çözümler üretmek gerekebilmektedir. 

Kulak eksikliği olan hastalar bu duruma iyi bir örnektir. Genel teamüllerde kulak kepçesi olmayan hastalarda kaburga kıkırdağı kullanılarak çok aşamalı ameliyatlar ile kulak kepçesi oluşturulmaya çalışılmalıdır. Ancak gelişen teknoloji ile artık bu hasta grubunda alternatif tedavi seçenekleri sunulabilmektedir. Hastalarda sağlam olan taraftan kalıp çıkartılarak veya bilgisayarlı görüntüleme yöntemleri ile kullanılarak yapılacak kulağın modeli yapıldıktan sonra hastanın kulağının olması gereken yerde kafatası kemiğine implantlar uygulanır. Bu implantlar diş hekimlerinin diş protezlerini tespit etmek için kullandıkları diş implantları ile benzerdir. İmplantların uygulandıkları yere adapte olmasını takiben çıkartılan modele güre üretilen kulak epitezi (protez) implantlar ile bağlantı kurularak (mıknatıs sistemi veya klips sistemi ile) işlem tamamlanır. Protezin ne kadar başarılı olduğu protezi yapan hekimin ustalığı ile birebir bağlantılı olsa da akılda tutulması gereken bir gerçek uygulanan protezlerin zaman içinde dış etmenlere bağlı (güneş ışığı, toz gibi) zamanla eskiyip yıpranacağıdır. Bu sebeple yapılan kulak epitezlerinin birkaç yılda bir yenilenmesi gerekebilir. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
youtube.com/ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder