5 Ekim 2018 Cuma

Teknoloji ve Plastik Cerrahi


"Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir" diyor M.Ö 535-475 yılları arasında Efes'de yaşamış olan filozof Herakleitos. Günümüzde macera roman yazarı Dan Brown BAŞLANGIÇ isimli romanında teknoloji ile insanlığın gelişimi arasındaki ilişkiyi irdeliyor. 

Peki Plastik Cerrahi için gelişen teknoloji ne anlama geliyor? Yaptığımız hemen her ameliyatın başka branşlar tarafından alınmaya çalışıldığı bir ortamda yaşamak için gelişmeye, değişip evrilmeye diğer tüm tıp branşlarından daha çok ihtiyaç duyar Plastik Cerrahi. Çok değil birkaç on yıl önce başkalarının imkânsız dediği ameliyatları yaparak doğan Plastik Cerrahi branşı, bugün de teknoloji ve tıp bilimindeki tüm gelişmeleri hızla özümseyip hastaların ihtiyaçları yönünde kullanarak yaşamını sürdürmektedir. 

Yetmişlerde bulunup seksenlerde popülerize olan liposuction artık yerini ultrasonografik veya lazer yardımlı liposuction’a bırakmıştır. İki boyutlu fotoğraflama yöntemleri yerlerini üç boyutlu fotoğraflara bırakırken ameliyat sonrası görünüm için gelişmiş simülasyon programlarının popülaritesi giderek artmaktadır. Üç boyutlu yazıcılardan kişiye özel üretilen titanyum implantlar günümüzde giderek kemik onarımları için kişinin başka yerlerinden kemik alınmasını lüzumsuz kılmaktadır. Uzun zamandır diş protezi yapmak için çene kemiğine konulan implant uygulamaları artık kulak, burun gibi organların eksikliğinde hazırlanan epitezlerin (protez kulak veya burunun) yerine tespitinde kullanılmakta. Kök hücre uygulamaları iyileşmeye yaraların kapatılmasından, suni deri yapımına, meme onarımından yaşlanan yüzün gençleştirilmesine kadar pek çok alanda Plastik Cerrahlar tarafından kullanılmaktadır. 

Doğru ellerde kullanılan teknoloji ile umarım hastalarımıza yararlı daha nice çözümler üretebiliriz. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder