28 Ocak 2016 Perşembe

Lipoliz Nedir?



Yağ hücrelerinde fiziksel veya kimyasal yaralanma yapılarak yağ hücrelerinin  parçalanma işlemine lipoliz denir.  Lipoliz işlemi sonrası parçalanan yağ hücrelerinin içeriğinin (yağ molekülleri gibi) kan yolu ile ortamdan uzaklaştırılması, parçalanan hücre kalıntılarının temizlenmesi ve bu iyileşme sürecinde oluşacak yeni bağ dokusu sayesinde de cildin sıkılaşması beklenir. Neticede hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın işlemin sonucu vücuttaki iyileşme basamaklarına dayanarak ortaya çıkmaktadır. Vücut tarafından bu basamaklardan bir tanesi yapılamazsa yada yetersiz yapılır ise işlem sonucu (beklenen estetik kazanç) istenilen düzeyde olmayacaktır. Ayrıca iyileşme süreci haftalar süren bir zaman içerisinde olduğundan yapılan işlemin sonucu da işlemden sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.

Lipoliz amacı ile odaklanmış ses enerjisi (ultrasonografiler yöntemler), ışık enerjisi (lazer lipoliz), soğuk uygulanması (soğuk lipoliz) gibi travma yaratmak amacıyla fiziksel yöntemler kullanılabileceği gibi yağ hücrelerinin hücre zarında hasar yaratan ilaçların enjeksiyonu (enjeksiyon lipoliz) yoluyla da yağ harabiyeti sağlanabilir. 

Hangi yöntem tercih edilirse edilsin lipoliz yöntemleri sınırlı bir bölgedeki minimal şekil bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılabilecek, genellikle birden fazla seans uygulanması gereken yöntemlerdir. Lipoliz uygulamaları liposuction ameliyatlarının alternatifi değildir. Liposuction ameliyatı ile lipoliz teknikleri birbirlerini tamamlayıcı teknikler olarak bir arada kullanılabilir. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder