14 Ocak 2016 Perşembe

Plastik Cerrah Dikerse "İz Kalmaz" Değil Mi?



Meslek hayatımda bana en çok sorulan sorudur bu...
-Kanser hastasını ameliyata alırsınız, hasta ‘‘Hayatım kurtulacak mı?’’ demez, ‘‘İz kalacak mı? ’’ der. 
-Düşüp kaşını yarmış çocuğunu acile getiren baba ‘‘Plastik Cerrah yok mu? Kız çocuğu bak iz kalırsa karışmam.’’ diye ortalığı bir birine katar. 
-Estetik ameliyat yaptığınız hasta iyileşmeye başlar başlamaz ağrı azalınca ilk sorduğu şey (sanki ameliyattan önce anlatmamışsınız gibi) izlerin ne zaman geçeceğidir.

Toplumda bu algının nasıl oluştuğunu anlamak için ilk ben ne zaman "Plastik Cerrah" ve "Plastik Cerrahi" kavramları ile karşılaştığımı düşündüm. Yıllar önce daha ortaokul öğrencisi iken seyrettiğim bir televizyon dizisi vardı. Zengin bir çift küçük bir bot ile timsahların olduğu Amerika’nın nehirlerinde gezerken kocası eşini tekneden itip suya düşürüyor ve kadıncağız timsahların saldırısı sonucu ölüyordu. Daha doğrusu kadının öldüğüne kanaat getiren eşi orayı terk ediyordu. Ancak kadın tüm yüzü ve vücudu parçalanmış olarak sudan çıktıktan sonra yerli kabilelerden yardım alarak hayatta kalıyor ancak yüzü tanınamayacak hale geliyordu. Asıl hikaye de bu noktadan sonra başlıyordu. Kadın gittiği bir plastik cerrahi kliniğinde tedavi görüp inanılmaz güzel, hatta eskisinden bile genç bir kadın halini alıp dizinin kalan bölümlerinde eşinden öç alıyordu.

Nasıl ki toplum genelinde basketbol sporu ‘‘Beyaz Gölge’’ dizisi ile sevilip yerleşti ise sanırım Türk toplumu da benim gibi Plastik Cerrahi kavramı ile ilk bu bahsettiğim dizi ile tanıştı, kafalarda hep o güzel, daha da gençleşmiş ve görülen hiçbir izi kalmamış sanatçının imajı kaldı. Belki insanlar için oluşan izlerin azaltılabilse bile tamamen yok edilemeyeceği düşüncesini kabullenmek yerine, plastik cerrahların izleri yok edebiliyorolmasına inanmak, doğru olmasa bile, daha kolay. Belki bazı meslektaşlarımız da muktedir olduğumuzdan fazlasını hastalarına vaat ederek bu düşünceyi besliyorlar.

Peki Plastik Cerrahları diğer branşlardan farklı kılan nedir? Neden Plastik Cerrahlar diğer branşların çalışmak istemedikleri yüz bölgesinde rahatlıkla fasiyal cerrahi yapabilirler? 
Bizlerin ellerindeki yada cebimizdeki sihir nedir? Bunları da gelecek haftaki yazımda paylaşacağım.

Sağlıklı günler dilerim.
Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
www.ibrahimcanter.com
youtube.com/ibrahimcanter
bilgi@ibrahimcanter.com
Google.com/+ibrahimcanter





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder