20 Ocak 2016 Çarşamba

"Estetik Dikeceksiniz" değil mi?


Estetik dikiş diye bir konu olduğunu ben yurdum insanından öğrendim. Çünkü eğitim hayatımda bana böyle bir dikiş tekniği hiç bir hocam tarafından öğretilmedi. Tabii ki her şey hocalardan öğrenilecek diye bir kural yok. Hekim açıp okumalı, kendi kendisini geliştirebilmeli ancak böyle bir konu benim okuduğum kitaplarda da anlatılmıyordu.

Sonunda hastalarımın çok sorduğu, benim ise hiçbir fikrimin olmadığı konuya kafa yormaya başladım. Demek ki öğrenmem gereken bir husus vardı ve eğitimim eksik kalmıştı. Ama hasta veya hasta yakınlarına da ‘‘Kuzum sizin estetik dikişten kastınız nedir?’’ diye de sorulmuyor ki. Neyse bir kaç hastaya ‘‘Nasıl bir estetik dikiş bekliyorsunuz?’’ diye sorma cesaretini topladığımda ise konunun daha da karışık olduğunu gördüm. 


Çünkü yarasının lazer ile dikilmesini bekleyenden, hiç iz kalmadan iyileşeceğine inanan farklı beklentilerde insanlar vardı. Kimisi dikiş alınmasına gerek kalmayan dikiş malzemeleri ile atılan dikişlere estetik dikiş derken, diğer bir grup cilt boyunda, hiç ciltten çıkmadan atılan dikişe estetik dikiş diyorlardı. Hatta zaman içinde (emin olamasam bile) cebimizde sakladığımız sihirli bir değnek olup onu sadece estetik dikiş isteyenlerde kullandığımıza inanan hastaların bile olduğuna kanaat getirmeye başladım.
İşin latife kısmı bir tarafa toplumda insanların hatalı yönlendirilmesine bağlı tüm bu bahsettiğim yanlış inanışlar mevcut. Sezeryan sonrası kesinin kendiliğinden eriyeceği söylenilen dikiş ile dikilerek hastalara ‘‘Sizi estetik diktik. Hatta dikiş aldırmanıza bile gerek yok.’’ diyen bir çok Kadın Doğum Uzmanı hekim ya da ‘‘Beninizi lazer ile alacağız, iz kalmayacak’’ diye hastayı işleme ikna eden hekimler var. İnsanlar hekimlerin yanlış yönlendirmesine veya izledikleri filmlerin etkisi ile Plastik Cerrahların estetik dikiş atarak iz bırakmadan hastalarını ameliyat edebileceklerine inanıyorlar.

Gerçekte olan ise bilinenden biraz daha farklı; Yara izlerinin ne kadar kalacağını pek çok faktör belirler. Ne kadar iz oluşacağını belirleyen en önemli faktör yaradaki gerginliktir. 
Ayrıca kendiliğinden eriyen dikiş yoktur, vücut tarafından absorbe olan dikiş vardır. Ancak bu dikişler ciltte kullanıldığında absorbe olurken (erirken) neden oldukları reaksiyon ciltte daha çok iz oluşturur.  

Aslında doğru bir cerrahi teknik uygulanır ise neticede oluşan iz hakikaten daha az olur. Ancak burada bahsedilen DOĞRU teknik sadece cildin kapatıldığı dikiş aşaması değildir. İyi bir cerrah daha ameliyata başlamadan yapacağı kesinin yerini ve şeklini belirler. Yaptığı işlem boyunda her aşamadan özenli bir teknik kullanır. Dokuya hürmet gösterir ve olabildiğince dokuları ezmeden, yaralamadan cerrahisini yapar. Kapama aşamasında ise ciltten önce anatomik tüm yapıları özenle onarır. Cilde ulaştığında ise yaranın yerine, derinliğine ve cinsine göre seçebileceği en uygun türdeki dikişi uygun kalınlıkta tercih eder. Keza cildi kapatmak için tercih edilebilecek farklı dikiş tekniklerinden hangisini kullanılacağına da yine yaranın cinsi ve yeri göz önüne alınarak karar verilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra da yaraya uygulanacak pansumandan dikişlerin ne zaman alınacağına kadar pek çok ayrıntı neticedeki izin nasıl olacağını etkiler.

Kısaca estetik dikiş diye bir kavram yoktur, ESTETİK CERRAHİ TEKNİK vardır. Cerrahi yapılırken her adımda dikkat edilmesi gereken bir nüans belki sonucu sadece yüzde bir etkileyecektir. Ancak cerrahi işlemin onlarca hatta yüzlerce küçük adımın bir biri ardına özenle gerçekleştirilmesi sonucunda oluşan bir bütün olduğunu düşünürseniz mükemmel estetik sonuç bu her bir nüansın bileşenidir.


Mükemmel estetik sonuçlar iyi bir ameliyat incesi planlamanın mükemmel bir cerrahi teknik ile yapılan ameliyat ile birleşmesini takiben hastaya özenli bir bakım sağlanması ile mümkün olabilmektedir. Cerrahide başarı ile başarısızlık ince çizgiler ile ayrılmıştır. Detaylar önemlidir ve mükemmeliyet zaman içerisinde tecrübe ile kazanılabilir.

Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.ibrahimcanter.com
youtube.com/ibrahimcanter
bilgi@ibrahimcanter.com
Google.com/+ibrahimcanter







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder