22 Nisan 2016 Cuma

Erkeklere de Meme Estetiği Yapılır mı?


Jinekomasti, erkek memesinin büyüyerek kadın memesine benzer bir görünüm almasıdır. Hayatın ekstremlerinde yani ergenlik döneminde (gençken) ve ileri yaş grubunda görülme sıklığı artar. Ergenlerin % 40’ında, yaşlı erkeklerin ise % 35’inde jinekomasti gözlenir.
İleri yaş grubunda daha çok organik sebepler (şişmanlarda, çeşitli hormon bozukluklarında, başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde, AİDS gibi sistemik hastalıklarda) veya ilaç kullanımı (kalp ilaçları, kanser ilaçları, hormon içeren ilaçlar ve uyuşturucular) gibi sebepler  bulunabilse de ergenlik dönemindeki bireylerde sebep bulunamayabilir. Ergenlik dönemindeki jinekomastilerin büyük kısmı birkaç yıl içerisinde ortadan kaybolsa da gençlerde öz güven yaralanmasına, sportif faaliyetlerden uzaklaşmaya, karşı cins ile yakınlaşmaktan kaçınmaya kadar pek çok probleme sebep olur.
Sebebin bulanabildiği durumlarda sebebin ortadan kaldırılması en doğru tedavi şeklidir. Ergenlik döneminde oluşan jinekomastilerde ise genellikle birkaç yıl beklemek yeterli olacaktır. Ancak daha önce değindiğim sosyal sorunlar bireyin hayatını olumsuz etkiliyor ise cerrahi tercih edilebilir.
Jinekomastisi olan hastaların büyük bölümünde tek başına liposuction ile yeterli sonuç almak mümkündür. Ancak derinin kendisini toplamasını ve daha iyi şekil almasını saplamak amacı ile power-assisted liposuction metotları (ultrasonografik liposuction veya lazer liposuction) tercih edilmelidir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda ise meme başının çevresinden yapılan kısa bir kesi ile fazla meme dokusu çıkartılabilir. Çok fazla deri sarkması olan ve meme başı yer değiştirmiş hastalarda ise fazlalık derinin de çıkartılması gerekir. Bu hasta grubunda iz olabildiğince meme başının çevresinde ve koltuk altına uzanacak şekilde deri çıkartılır.
Sağlıkla kalın.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
plus.google.com/+ibrahimcanter



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder