27 Nisan 2016 Çarşamba

Estetik Cerrahi Alzheimer Riskini Azaltıyor Mu?


‘‘Estetik Cerrahi Alzheimer Riskini Azaltıyor Mu? ’’ sorusunu ilk duyduğumda ben de ‘‘Ne alakası var canım’’ dedim ancak tanınmış bir Plastik Cerrah olan Foad Nahai tarafından kaleme alınıp 17 Nisan 2016’da çıkan yazısı azalttığını bildiriyor. Ben de sizlere Dr. Nahai’nin bilimsel dergilerde yayınlanan bazı yazıları referans göstererek yazdığı yazınının özetini sunmak istiyorum.
Psychology and Aging dergisinde çıkan, yapılan beyin görüntüleme ve otopsi değerlendirmelerine dayandırılan bilimsel çalışma yaşlanmaya karşı daha negatif düşünceler besleyen genç ve orta yaş grubu insanlarda hayatlarının ilerleyen dönemlerinde Alzheimer’a yakalanma riskinin arttığı gösterilmiş.
Yaşlanma ile ilgili olarak pesimizmin kişilerin stresini arttırdığı ve artan stresin de Alzheimer riskini arttıran önemli bir faktör olduğu konusunda fikir birliği mevcut. Araştırmalar ilerleyen yaş ile birlikte kişilerde özgüvende azalma, cinsellik algısında değişme, sosyal güç ve tanınırlıkta azalma olduğunu göstermekte. International Journal of Eating Disorders dergisinde 2005 yılında yayınlanan bir başka makale yaşlanma ile ilgili negatif düşüncelerin çok televizyon seyreden kişilerde daha sık görüldüğünü ortaya koymuş. Medya tarafından yaratılan gerçekçi olmayan güzellik kavramları kadınların güzellik algısını değiştirdiği gibi gene medya tarafından yaşlanma ile ilgili yaratılan negatif algı yaşlanan insanların stresini arttırmaktadır.
Plastik Cerrahlar olarak yaptığımız estetik işlemlerden sonra hepimiz kişilerin ruh yapısındaki düzelmeyi, yaşadıkları mutluluğu gözlemleriz. Mayo Klinik tarafında Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği (ASAPS) toplantısında sunulan çalışmada yüz gerdirme ameliyatı yapılan hastaların yapılmayanlara göre ortalama 10 yıl daha uzun yaşadığı gösterildi. Tabi ki bu farkta pek çok değişken rol oynamaktadır ancak çalışmayı yapan grup yüz germenin kişilerin kendilerine güvenlerindeki ve hayata daha optimisttik bakmalarının etkisinin de olduğuna vurgu yapmaktadır.
Yakın zamanda Aesthetic Surgery Journal dergisinde yayınlanan bir yazıda facial-feedback hipotezine vurgu yapılarak duyguların yüz ifadelerini takip ettiği öne sürülmektedir.
Yazısının sonunda Dr. Nahai bir konuya dikkat çekiyor. Tüm bu yazılanların Alzheimer’ın engellenmesi için estetik cerrahinin özendirildiği bir pazarlama çalışması olarak algılanmaması gerektiğini belirtiyor. Ancak eğer ki estetik cerrahinin Alzheimer hastalığı gibi kişiler ve toplum üzerinde çok ciddi sosyal ve ekonomik yük oluşturan bir hastalıkta fayda sağlama ihtimali varsa bu konunun daha çok araştırmaya değer olduğunun ortada olduğudur. Plastik cerrahlar olarak bizler estetik cerrahinin kişilerin hayatlarına olumlu etkileri olduklarını çok sık tecrübe etsek de nadiren bilimsel olarak kanıtlama şansımız olmaktadır. Eldeki bu olumlu veriler sayesinde yapılacak yeni bilimsel çalışmalar ile sağlanacak kanıtlar estetik cerrahini insan sağlığına yönelik faydalarını daha net ortaya koyacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder