13 Şubat 2016 Cumartesi

Eller ve Estetik


Ellerimiz bizleri diğer tüm canlılardan ayıran en önemli organımız. Aklımızda tasarladığımız her şeyi hayata geçirmemizi sağlayan, insanlık olarak inşa ettiğimiz medeniyetin mümkün olmasını sağlayan parçamız. Belki artık pek çoğumuz karnımızı doyurmak için tarlada sabanı tutmuyor veya ısınmak için ateşi yakmıyor. Ancak mevcut teknolojiden maksimum yararlanmak için hala ellerimize ihtiyacımız var.

Peki ellerin fonksiyonu dışında görsel olarak bir anlamı var mı? Neden Michelangelo Sistina Şapeli'nin tavanına yaptığı "Adem’in Yaradılışı" eserinde İsa'nın Tanrı'ya uzanan eline vurgu yapmıştır. Neden LeonardodaVinci’nin ''Mona Liza'' tablosundaki bayan figürünün elleri en az yüzündeki asimetri kadar tartışma konusu olmaktadır? Neden tüm heykellerde eller özenle vurgulanır?

Farkında olmasak da vücudumuzda ellerin görsel bir anlamı vardır. Konuşmamız kadar önemli olan vücut dilimizde mimiklerimizi el hareketlerimiz tamamlar. Karşılaştığımız zaman tokalaşma tarzımız karşımızdakine verilen en direkt mesajdır. Sevdiğimize elimizle dokunur sıcaklığımızı aktarırız.

Toplumun geneli yüz germe, dolgu-botox gibi medyanın popülerize ettiği yüze yönelik uygulamalar hakkında az yada çok bilgi sahibi olsa da yaşla belirginleşen izler sadece yüzü etkilememektedir. Kişinin yaptığı işlere göre çok değişkenlik gösterse de yaşımızı en belli eden bölgelerin başında eller gelir. Bu sebeple geçen yılların ellemizde yaratığı tahribatı azaltmak ve elleringençleştirilmesi, yüze yada vücudun diğer kısımlarına yapılan kozmetik cerrahilerin vaz geçilemez bir parçasıdır. Eller kişinin yaşını ortaya koyan bir bölgedir.

Genel olarak ilerleyen yaşla eldeki yumuşak doku örtüsünde azalma, ciltte incelme ve lekelenme, damarlarda ve kemik yapılarda belirginleşme başlar. Gençlikteki dolgun ve pürüzsüz ellere tekrar kavuşmak için Plastik Cerrahi çeşitli seçenekler sunar. El gençleştirme amacı ile yapılacak işlemle ellerdeki bu olumsuz deformiteleri ortadan kaldıracak değişiklikler yaratılmaya çalışılır. El sırtında azalmış olan cilt altı dokusunu yerine konulur, incelmiş ve yıpranmış cildin kalitesi arttırılır ve ciltteki lekeleri ortadan kaldırılır. Kişinin ihtiyacına göre farklı teknikler tek tek yada farklı kombinasyonlar ile kullanılabilir. El gençleştirme işlemleri uzman bir Plastik Cerrah tarafından hasta ile görüşülerek beraber planlanması gereken kozmetik bir ameliyattır.

Sağlıkla kalın.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER



Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.ibrahimcanter.com
bilgi@ibrahimcanter.com
youtube.com/ibrahimcanter
plus.google.com/+ibrahimcanter

Google.com/+ibrahimcanter


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder