30 Mart 2016 Çarşamba

Kadın Neden Memesini Küçültür?


Tarihte, Akdeniz çevresinde, Asya'da ve kuzey ülkelerinde birçok kültür ve uygarlıkta çeşitli isimlerle anılan bir Ana Tanrıça kültü ile karşılaşmak mümkündür. Analığı, üremeyi, dişiliği, hayatın sürmesini ve dolayısıyla bereketi simgeleyen tanrıça, ayakta, oturmuş ya da uzanmış olarak betimlenir. Bazı tarihi eserde düzgün vücudu tasvir konusu olsa da diğerlerinde meme figürü ön plana çıkartılarak adı geçen değerler vurgulanır.
Modern dünyada pek çok değer yargısı değişmiş olsa bile memelerin kadın imgesindeki yeri ve üzerine yüklenen anlamlar aşağı yukarı aynı kalmıştır.
Anne olma sürecinde ve emzirme döneminde değişen hormonal etkiler altında büyüyen meme dokusu pek çok zaman eski haline dönememekte, kadın için estetik bir figürden çok taşıması gereken yük halini almaktadır. Kadınlarda boyun, sırt ve bel ağrılarına yol açabildiği gibi omurgada kalıcı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Sütyen askılarının omuzlarda yarattığı bası şekil bozukluğuma yol açabilmekte, yaz aylarında memelerin altının sürekli ıslak ve havasız kalması dermatolojik sorunlara sebep olmaktadır.

Gelişimsel olarak aşırı büyük memeleri olan genç kızlarda ise büyük memeler saklanması gereken utanılacak bir durum gibi algılanarak kişilerin sosyal yaşantısını ve uyumunu olumsuz etkileyebilmektedir. Bu ergenler memelerini saklama kaygısı ile kambur durarak postür değişikliğine giderken pek çok sosyal aktiviteden ve sportif faaliyetten de uzak durmaya çalışırlar.
İşte kadınları tüm bu sorunlardan kurtarmak amacıyla yapılan meme küçültme ameliyatları sadece estetik ameliyat olarak algılanmamalı, aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini ve sosyal uyumunu arttıracak bir girişim olarak da görülmelidir.
Meme küçültme ameliyatlarında amaç memelerin vücut ile uyum sağlayacak şekilde küçültülürken aynı zamanda dikleştirilmesi ve konik bir şekil kazandırılmasıdır. Ayrıca meme başlarının meme dokusu üzerinde yerlerinin ayarlanması ve kimi hastalarda meme başlarının da küçültülmesi sağlanır. Tüm bu işlemler esnasında hastanın yaşı ve gebelik beklentisi göz önüne alınarak olabildiğince meme ve meme başı duyusunun ve süt kanallarının korunmasına da özen gösterilir.
Sağlıkla kalın.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
bilgi@ibrahimcanter.com
plus.google.com/+ibrahimcanter




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder