4 Mart 2016 Cuma

Terleme Botox’u Nedir?



Yaz sıcaklarının yaklaşmaya başladığı aylarda hastaların sorduğu en sık soru ‘‘Terleme problemi varsa ne yapabiliriz?’’dir. 
Tıbbi olarak hiperhidrozis olarak adlandırılan bu durum el-ayak veya koltuk altlarının aşırı terlemesi durumudur. Kişiler her gün duş alarak ter kokusundan arınmaya çalışsalar da kıyafetlerinin koltuk altına denk gelen yerlerindeki ıslak görüntü ile tokalaşırlarken karşı tarafı rahatsız edecek derecedeki ellerindeki ıslaklıktan dolayı gerçek anlamda sosyal sıkıntı yaşarlar.


Hiperhidrozis tedavisinde cilt yada ağız yoluyla alınan ilaçlar, cerrahi tedaviler ve bölgesel uygulanan "botilinum toksini enjeksiyonu" gibi farklı yöntemler vardır. İlaç kullanımı tedaviye devam edildiği sürece etki gösterdiği için unutularak ilaç kullanılmadığı günlerde sorun devam ettiğinden çok tercih edilmez. Cerrahi yöntemler de ise hem olası cerrahi riskler hem de işlemlerin geri dönüşümsüz olması nedeni ile hastalar tarafından ilk tercih olmaz.

Sinirlerden gelen uyarıların kaslara iletildiği asetilkolin kavşağını etkisiz hale getirerek etki gösteren botilinum toksini toplumda en fazla yüzdeki mimik kaslarının etkisinin yok edilmesindeki (kırışıklıkların giderilmesindeki) kullanımı ile bilinmektedir. Oysa ki gene otonom sinirlerden salınan asetilkolin  ile uyarılarak fonksiyon gösteren ter bezlerinin aşırı salgısını engellemek için de kullanılabilir. Etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte dokuz aya kadar süren etkisi ile senede bir, maksimum iki kez uygulama yapılması yeterli olmaktadır. Uygun anestezikler kullanıldıktan sonra koltuk altına veya eller/ayaklara yapılacak bir kaç enjeksiyon sayesinde hastaların yaz aylarını rahat geçirmesi sağlanabilmektedir.

Bu amaçla botilinum toksini yaygın bilinen adıyla Botox® kullanılabileceği gibi daha az ağrılı olması bakımından avantaj teşkil edebilen, bir başka marka botilinum toksini (Dysport®) da kullanılabilir.

Sağlıklı günler dileklerimle.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
www.ibrahimcanter.com
bilgi@ibrahimcanter.com
youtube.com/ibrahimcanter
plus.google.com/+ibrahimcanter
Google.com/+ibrahimcanter





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder