21 Mayıs 2016 Cumartesi

Yazın Hangi Ameliyatlar Yapılmaz?


Farklı mecralarda ‘‘Yaza hazırlanın, şunu yiyin bunu yapın.’’ gibi pek çok klişe haberler ile karşılaşmaktayız. Pek çok hasta ise ‘‘Yazın yapılmaması gereken ameliyatlar nedir? ’’ ya da ‘‘Filanca ameliyat yazın yapılabilir mi?’’ diye sorar.
Günümüz şartlarında yapılan ameliyatların pek çoğu mevsimlerden bağımsız danışan kişinin isteği yönünde her zaman yapılabilir. İşin aslı bizler için havanın sıcak ya da soğuk olması değil ameliyat sonrası kişinin ultraviyole (mor ötesi) ışımaya maruz kalıp kalmayacağıdır. Çünkü özellikle cilt gençleştirme veya yara izlerinin azaltılması için kullanılan cilt soyma (skin peeling) işlemlerinden sonra koyu renk lekelenmelerin olmaması için iyileşme sürecinde cildin UV ışımadan korunması gerekir. Bu sebeple bu ameliyatlar sadece güneş ışığının daha bol olduğu yaz aylarında açık havaya çıkacak kişilere değil aynı zamanda kışın karlı bölgelerde açık havada kalacak kişilere de yapılamaz.

Diğer taraftan vücut şekillendirme ameliyatlarından sonra iyileşme döneminde özel korselerin kullanması gerekir. Bu bilgi hastaya verildiğinde hasta korse kullanmasının sorun olmayacağını bildirirse ameliyat olmasında hiç bir sakınca yoktur.

Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder