29 Mayıs 2016 Pazar

Yarık Damak Yarık Dudak Bebeklere Doğmadan Önce Anne Karnında Tanı Konulması Mümkün Müdür?


Anne karnında tarama amacı ile yapılan ultrasonografilerde bebeklerin dudak yarıkları görülebilir. Daha detaylı bir inceleme ile damak yarıklarının olup olmadığı da ultrasonografilerde görülebilir. Şüphede kalınan vakalarda anne karnındaki bebeğe magnetik rezonans yapılması da bugün teknik olarak mümkündür.

Bebek doğmadan tanı koymanın amacı bebekteki sorunun anne karnında düzeltilmesi yada gebeliğin sonlandırılması değildir.
Yapılan bilimsel çalışmalar bebek doğmadan anne karnında yapılacak bir girişimin bebeğin hayatını riske edeceği için yapılmasının uygun olmadığı yönündedir.
Diğer taraftan doğduktan sonra doğru zaman(lar)da ve doğru ellerde yapılacak tedaviler ile bu bebeklerin tamamen normal bir yaşam sürecekleri bilinmektedir. Bu sebeple anne karnında yarık damak ve/veya yarık dudak sorunu olan bebeklerin alınmasını tıbben hekimler önermemektedir.
O zaman doğmadan önce anne karnında tanı koymanın ne faydası vardır? Bu bilgi yarık damak ve/veya yarık dudaklı bir çocuğa sahip olacak çiftin doğacak bebeklerine hazırlanmasına ve onu karşıladıklarında hayal kırıklığı yerine her anne babanın yaşadığı mutluluğu yaşamalarına yardım edip,  hayatlarının belki de en mutlu anı olacak bu olayın hayal kırıklığına dönüşmesini engeller
Sağlıklı günler dilerim.
  
Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder