26 Mayıs 2016 Perşembe

Yarık Damak Yarık Dudak Aileden Çocuğa Geçer Mi?


Yarık damak - yarık dudağı olan pek çok aile bu sorunun nedenini, daha sonra olacak çocuklarında bu sorunun tekrarlama riskinin ne olduğunu sorar.

Yarık damak-yarık dudak hastalarının %10'u genetik sebeplerle ortaya çıkıyorsa %90'ı çevresel faktörler ile oluşmaktadır. Özellikle annenin gebeliğin ilk aylarında maruz kaldığı röntgen ışınları, ateşli hastalıklar, vitamin eksiklikleri ve sigara/alkol alışkanlığı gibi etkenlerin hastalığın oluşumunda etkili olduğu gösterilmiştir.
Ancak doğacak bebeğin anne-babasında veya diğer kardeşlerinde yarık damak-yarık dudak  olması bebekteki riskin normal popülasyona göre daha yüksek olduğunu anlamına gelir.
Normal popülasyonda yarık damak-yarık dudak 1000 canlı doğumda bir gözlenir. Anne-babasında veya bir kardeşte yarık damak yarık dudak varsa risk 4 kat, iki akrabasında varsa risk 10 kat artar.
Unutulmaması gereken çok önemli nokta: yarık damak yarık dudak uygun takip ve tedavi ile tamamen tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple anne karnında yapılan (prenatal) USG ile yarık damak yarık dudak tanısı konulmuş olsa bile tıbbi tahliye (kürtaj) yapılması gerekli değildir.
Sağlıklı günler dilerim.



Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder