30 Mayıs 2016 Pazartesi

Estetik Burun Ameliyatı (Nazoplasti/Rinoplasti) Sonrasında Burun İçerisine Mutlaka Tampon Konulması Gerekli Midir?


Estetik burun ameliyatı dediğimizde aslında hastanın ihtiyaçlarına göre pek çok farklı ameliyat yapılabilir. Kimi hastada sadece burun ucundaki kıkırdaklara müdahale edilirken başka bir hastada burnun dış görünümü kadar hava yolunu tıkayan sorunlara yönelik de ameliyatların eş zamanlı yapılması gerekebilir.

Sadece burun estetiği amacı ile opere edilen hastalarda burun tamponu kullanılmadan da ameliyat sonlandırılabilir. Hava yolunu sorunu olup burnun ortadaki kıkırdak yapısına (septuma) ve/veya burun etine (konkaya) da müdahale yapıldığında ise burun içerisine ince silikon tamponların konulmasına ihtiyaç duyulabilir. Daha önceden müdahale geçirmiş ikincil vakalarda veya travma sonrası burun kemiklerinde çökme olan hastaların ameliyatlarından sonra kemik iyileşmesini desteklemek amacı ile buruna konulduktan sonra şişerek burnun içeriden şeklini alan tamponların kullanılması gerekebilir. Sonuçta buruna tampon konulup konulmayacağına veya konulacak ise ne şeklide bir tampon tercih edileceğine hastaya yapılacak ameliyata göre karar verilmesi gerekir.

Ancak hem silikon tamponlarda hem de kendiliğinden şişen tamponlarda burun pasajını açık tutan tüpler mevcuttur. Bu sebeple adı bahsettiğim bu modern tamponlar eskiden kullanılan yağlı gazlı bezlere göre çok daha az rahatsızlık vericidir. Ayrıca çıkartılması sırasında daha az ağrıya sebebiyet verir ve çıkartılırlarken kanama oluşması riski de yok denilecek kadar azdır.
Sağlıklı günler dilerim.



Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder