31 Mayıs 2016 Salı

Estetik Burun Ameliyatı (Nazoplasti/Rinoplasti) Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?


Estetik burun ameliyatı (nazoplasti/rinoplasti) sonrası iyileşme süreci genel olarak sorunsuz ve ağrısızdır. Hastalar genel anestezi almış olsalar dahi genellikle aynı gün evlerine gönderilebilir.
İlk 2 gün şişme, morarma ve burundan kan sızıntısı olabilir. Şişme ve morarmanın az olması için operasyon bitince göz çevresine soğuk uygulaması yapılır. İşlem genel anestezi ile yapılmış olsa bile 3-4 saat içinde bir yemek , içmek ve yürümek mümkün olur.
Burun içerisine tampon konulmamış olsa dahi oluşan yumuşak doku ödemine bağlı hastalar ilk günler rahat nefes alamayabilir. Bu sebeple hastalar ameliyat sonrası erken dönemde ağrıdan ziyade grip olmuşlar gibi burun içerisindeki dolgunluktan şikayetçi olurlar. Burun içerisine sıkılan tuzlu su (serum fizyolojik) ve dekonjestan spreyler ile burun içi şişliği azaltılır ve birkaç gün sonra hava yolu açılır. Hastalar 2 gün sonra televizyon izleyebilir, kitap okuyabilir, dışarı çıkabilir.
Altıncı gün alçı ve dikişler alınır. Tampon konulmuş ise tamponlar çıkartılır. Sonrasında hasta işine dönebilir. Morluklar kaldıysa kapatıcı makyajlar yardımı ile bunlar gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra şişlikler büyük oranda iner ve hastanın ameliyatlı görünümü geçer. Üç ayın sonunda şişlikler %80 oranında geçer, ancak burun gerçek görünümünü ancak 1 yılın sonunda alır.
Hastaların ameliyat sonrası 3 hafta yüzlerine darbe alabilecekleri sporları yapmamaları, 3 ay boyunca güneşten korunmaları gerekir. Ayrıca hastaların ameliyattan sonraki 3 aylık dönemde gözlük kullanmamaları önerilir.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder