1 Haziran 2016 Çarşamba

Estetik Burun Ameliyatı (Nazoplasti/Rinoplasti) Sonrası Morluk Oluşması Nasıl Engellenir?


Yurdumuzda en sık yapılan estetik ameliyatlardan olan burun ameliyatı (nazoplasti/rinoplasti) sonrası iyileşme genel olarak sorunsuz ve ağrısız olsa da ameliyat için başvuran hastaların en önemli kaygısı morluk ve şişliklerin ne kadar olacağıdır.

Morlukların engellenebilmesi için pek çok aşamada dikkatli davranılması gerekir. Öncelikle ameliyat olacak kişinin ameliyattan önceki bir hafta on gülük süreçte kanı sulandıran aspirin, antioksidan ve vitaminler gibi ilaçlardan veya bitki çayları, kiraz gibi besinlerden kaçınması gerekir. 
Cerrahi işlem esnasında ise hekimin dokuya saygılı ve minimal travma yaratacak teknik ile burun ameliyatını yapması, uygun alet ve edevatın ameliyathanede hazır bulundurulması gerekir. Yapılacak ameliyat önceden çok iyi planlanarak gereksiz doku diseksiyonlarından kaçınılması gerekir. Son dönemde gelişen yeni teknolojiler sayesinde de özellikle kemiklerden olan kanama miktarına azalma sağlanmıştır.
Hastaların genel anestezi altında ve ağrı duymadan ameliyat edilmeleri ameliyat sırasındaki kanamayı azaltmaktadır. Ancak hastayı uyutan anestezi hekiminin de hastayı uyandırırken ağrı duymasını engellemesinin, efor yaptırmadan hastayı uyandırmasının, ağız ve mide içeriğinin temizlenerek ameliyat sonrası bulantı hissinin azaltılmasına katkı sağlamasının iyileşme dönemindeki morlukların az olmasına faydası vardır.
Ayrıca ameliyat sonrası ilk yirmi dört saat içerisinde soğuk uygulama yapılmasının damarları büzerek oluşması muhtemel morlukları azaltacağı bilinmektedir.
Ancak akılda tutulması gereken husus tüm önlemlere rağmen aynı cerrahi işlem sonrasında her hastanın vereceği iyileşme cevabının farklı olacağıdır. Bu sebeple asla morluk olmayacak şeklinde bir düşünce ile ameliyatı kabul etmek veya hastaya böyle bir mesaj vermek doğru değildir. Bazı kişiler, daha fazla şişmeye ve morarmaya yatkındırlar. Bu noktada önemli olan şişlik ve morluk olsa dahi hastalarda iyi yapılmış bir ameliyat sonrası burun ameliyatının erken dönemi geçince iyileşme konusunda ve estetik olarak şişme ve morluk olmayan hastalarla bir fark oluşmaz.

Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder