26 Haziran 2016 Pazar

Mikroşia’da (Kulak Yokluğunda) Onarım Seçenekleri Nedir?



Tarih boyu mikroşia hastalığın tedavisinde birçok yöntemler geliştirilmiştir. Mikroşia tedavisine yönelik ilk onarımlar kişinin kendi dokuları kullanılarak yapılmış, daha sonra prostetik yöntemler gelişmeye başlamıştır. Gelişen bilgisayar teknolojileri ve üç boyutlu yazıcılar sayesinde ise bugün sanal tasarımlar ile kulak onarımları mümkün olabilmiştir.

Kişinin kendi dokularının kullanıldığı ameliyatlar genellikle çok seanslı girişimleri gerektirir. İlk aşamada kaburga ile kulak kıkırdak çatısının oluşturularak bu çatı kafada kulağın olması gereken yerdeki yumuşak dokunun altına gömülür. Daha sonra cilt altına yerleştirilen kıkırdak çatının arkasında kulakta olduğu gibi bir girinti oluşturulması amaçlanarak kafa tasına yapışık çatının arkası kaldırılarak buraya deri yapası uygulanır. Üçüncü aşamada kulak memesinin normal pozisyonuna getirilir. Son aşamada da kulak şekline detaylar kazandırılması için konka ve tragus denilen yapılar oluşturulur.

Bazı hastalarda kaburga kıkırdağından oluşturulan çatı şakak bölgesinden alınan kas kılıfına sarılarak tek aşamada kulak rekonstrüksiyonu da yapılabilmektedir.


Diğer tüm seçeneklerin daha önceden kullanıldığı ve başarısız olunan hastalarda ise oluşturulan kulak çatısı kolda cilt altına yerleştirilip daha sonra mikrocerrahi teknikleri kullanılarak serbest doku nakli ile de baş boyun bölgesine taşınabilir. 

Kulak kepçesinin çatısını oluşturmak için kaburga kıkırdağı tek seçenek değildir. Metpor denilen hazır üretilen malzeme de vardır. Ancak sert bir malzeme olduğunda kulak oluşturulduktan sonra hasta kulağının üzerine yatar ise çoğu zaman üzerini örten yumuşak dokuyu delerek bu malzeme dışarı çıkmaktadır. Bu sebeple kulak onarımında çok tercih edilmemektedir.

Kulak onarımında diğer bir seçenek ise prostetik kulak (protez şeklinde kulak) yapılmasıdır. Bu teknikte kişinin kendi dokuları kullanılmayıp sağlam kulak örnek alınarak dışarıdan protez şeklinde kulak oluşturulur. Bu yöntemde en önemli nokta uygulanan protezin kafaya tespitinin yeterli sağlamlıkta olması ve bakıldığında kulağın protez olduğunun anlaşılmamasıdır. Protezin kafa tasına tespiti için diş hekimlerini diş protezleri için uyguladıkları implant teknolojisi kullanılmaktadır. Kafatası kemiğine yerleştirilen 2-3 adet implant kemiğe kaynadıktan sonra uçlarına çok güçlü mıknatıslar yerleştirilerek protez kafaya tespit edilmektedir. Protezin bakıldığında dikkat çekmemesi ise tamamen protezi yapan hekimin ustalığına kalmaktadır. Yapılan protezin rengi ve detayları ne kadar güzel ayarlanır ise sonuç da o denli mükemmel olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki renk uyumu mükemmel sağlandığında dahi hasta güneşte bronzlaşır veya zamanla cilt renginde değişiklikler olur ise protezin bu değişikliklere adapte olma şansı olmayacaktır.

Kulak onarımlarında uygulanan son seçenek ise gelişen teknoloji sayesinde ilk iki seçeneğin olumlu yönlerinin birleştirilebildiği sanal cerrahi ile kulakonarımı yapılmasıdır. Sağlam taraftaki kulak yüzey tarayıcılar veya üç boyutlu tomografi ile görüntülendikten sonra bu kulağın bilgisayar ortamında ayna simetrisi elde edilir. Eğer eksik olan tarafta mevcut dokular var ise ayna görüntüsünden mevcut görüntü çıkartılarak eksik olan tarafa yapılması gereken onarımın tam boyutu belirlenmiş olur. Belirlenen modele uygun prostetik kulak yapılabileceği gibi bu modelden kişinin kendi dokularından kulak yapmak için de faydalanılabilir. Bu model üç boyutlu yazıcıdan çıktı alınarak ameliyatta kılavuz olarak kullanıldığında karşı kulağın röntgen kağıdı yada şeffaf bir naylon tabakaya alınan çiziminden çok daha detaylı ve doğru bilgi sağlamaktadır. Ayrıca iki boyuta indirgenerek şekillendirilmeye çalışılan kıkırdak için tam ve doğru üç boyutlu model kullanılmaktadır. Sanal cerrahi kullanılarak ulaşılan son nokta ise eldeki model kullanılarak silikondan kulağın çatısının oluşturulmasıdır. Daha önce anlatıldığı şekilde kulaktaki eksikliğin modeli çıkartıldıktan sonra eldeki modelin negatif kalıbı çıkartılır. Bu kalıbın içerisine medikal silikon dökülerek hastaya uygulanacak implant elde edilir. Bu implant eksikliğin olduğu saç çizgisi önündeki deri altına yerleştirilerek çok aşamalı kulak onarımında ya da şakak bölgesinden alınan kas kılıfına sarılarak tek aşamalı kulak onarımında kullanılabilir. Medikal silikon ile yapılan kulak çatısı implantların yumuşak olduğundan metpor implantlar gibi üzerlerine yatıldığında kolaylıkla kaplandıkları deriyi delip çıkmazlar. Kullanılan malzeme biyouyumlu olduğundan uygulandıkları dokularda minimal doku reaksiyonuna neden olurlar.

Mikroşia (kulak yokluğunda) tedavisinde önemli nokta tek bir yöntem hastaya empoze edilmeden tüm seçeneklerin hasta ve hasta yakınlarına sunularak tercih şansının onlara bırakılmasıdır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder