6 Haziran 2016 Pazartesi

Yarık Dudak-Damak Burnu (CLN) Deformitesi Nedir, Onarımı Nasıl Yapılır?


Doğuştan dudak damak yarığı olan hastaların onarımları zamanında ve düzgün şekilde yapılmış olsa bile yüz gelişimi esnasında yarık tarafta gelişimsel gerilik oluşabilir. Özellikle üst çene kemiğinin yetersiz geliştiği hastalarda yarık tarafındaki burun tabanında çöküklük, burun kanadında düzleşme, burun ucunun yarık tarafına doğru eğilmesi, burun içerisindeki kıkırdakta (septumda)  eğrilme ve burun içindeki dokularda büyüme (konka hipertrofisi) olabilir. Ayrıca burun delikleri asimetrik ve burunda çok sayıda eski ameliyatlara ikincil kesi izleri olabilir. Bu hastalarda burun kıkırdakları asimetriktir ve yarık tarafındaki kıkırdaklarda gelişimsel eksiklikler bulunabilir.


Tüm bu sebeplerden dolayı CLN deformitesinin onarımı estetik burun ameliyatlarına (rinoplasti, nazoplasti) oranla çok daha fazla tecrübe ve üst düzey cerrahi beceri gerektirir. Bir çadırın orta direği düzeltilmeden düzgün bir çadır kurulamayacağı gibi bu hastalarının burun kıkırdağındaki eğrilik düzeltilmeden de burundaki şekil bozukluğunun düzeltilme şansı yoktur. Bu hastaların ameliyatlarında hemen her zaman kıkırdak greftleri (yamaları) kullanılmasına ihtiyaç vardır. Pek çok zaman kulaktan alınan kıkırdak yeterli olurken bazı hastalarda kaburgadan da kıkırdak almaya ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca bu hastaların üste çene gelişiminde de gerilik olabileceğinden bu hastalara sadece burun estetiği açısından bakılmayıp daha geniş bir pencereden değerlendirilme ihtiyacı vardır.

Hastaların hemen hepsinde maksillanın (burun kenarındaki kemiğin) yarık olduğu kısmında eksiklik vardır. Burnun o tarafındaki tabanı sağlam tarafa göre daha düşüktür. Bu sebeple CLN deformitesi nedeni ile burun ameliyatı yapılan hastaların ameliyat öncesindeki bir seansta veya ameliyatları esnasında maksillaya kemik grefti konulmasına ihtiyaçları olabilir.
Bazı hastalarda üst ve alt dişleri arasında ileri derecede kapanma sorunu da eşlik ettiğinden ve/veya yüz yüksekliklerinde de sorun olduğundan hastaların ortodontik tedavi almaya ve/veya ortognatik cerrahi müdahalelere ihtiyaçları olabilir. Bu durumdaki hastaların doğru tespit edilmesi, tedavilerinin doğru planlanması gerekir. Bu durumdaki hastalarda burun ameliyatları ortognatik cerrahiden sonra yapılmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder