18 Haziran 2016 Cumartesi

Güneş Yanıkları İz Bırakır mı?


Havaların ısınması ve okulların tatil olması ile insanlar su kenarlarına akın etmeye başladı. Birkaç hafta içinde uzun bayram tatilinin de gelmesi ile güneşe çıkacak insan sayısında da önemli bir artış olacaktır.
Cilt tipine göre herkesin güneşe karşı hassasiyeti (veya dayanıklılığı) farklı olsa da güneşten gelen ultraviyole ışınlar cildimizle etkileşmekte, kiminde hoşa giden bronz ten oluştururken bir grup insan da ise ciddi güneş yanıklarına sebep olmaktadır.
Güneş yanıkları genel olarak birinci derece dediğimiz yüzeyel yanıklardır. Genelde cildi ferahlatan ve nemlendiren kremlerin 1-2 gün uygulanması ile sorun kendiliğinden geçer. Ancak cilt rengi çok açık olan insanlarda veya bir anda çok uzun süre güneşte kalanlarda ciltte su toplaması ile karakterize olan ikinci derece yanıklar da oluşabilmektedir. Bu yüzeyel ikinci derece yanıkların da önemli bir kısmı yine iz bırakmadan ancak daha uzun sürede iyileşmektedir.

Kimi zaman tatil süresinin kısıtlı olmasının da etkisi ile insanlar güneş yanığı oldukları halde güneşe çıkmakta ısrar edebiliyorlar. Bu durumda gelişen yanıklar ise daha derin, hatta kimi zaman iz bırakacak kadar ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.
Güneş yanıklarına bağlı en önemli sorun oluşan akut yanıklar değildir. Esas sorun genç yaşta devamlı güneş yanıkları ile sonlanacak şekilde güneşe maruz kalan bireylerin ileri yaşlarda cilt kanserine yakalanma risklerindeki artıştır. Ayrıca unutulmamalıdır ki yaşla beraber ciltteki yaşlanma belirtilerinin (fotoyaşlanma) ne kadar erken başlayacağını ve ne derecede olacağını da yine hayatımız boyunca maruz kaldığımız güneş ışınlarının miktarı belirler. Hassas ciltlerde güneşe maruz kalmak çillenme miktarını arttırabilir, ciltte koyu renk lekelenmelere neden olabilir. 
Bu sebeplerden dolayı kendimizi ve çocuklarımızı bilinçli bir şekilde güneşten korumamız, güneşe çıkmadan evvel güneş koruyucuları (güneş kremlerini) aktif şekilde kullanmamız gerekmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder