6 Haziran 2016 Pazartesi

Primer Burun Ameliyatı Nedir, Sekonder Burun Ameliyatı Nedir?


Her hangi travma, doğumsal anormali ya da daha önce burun ameliyatı olma hikayesi olmayan bireylere yapılan estetik burun ameliyatlarına Primer Burun Ameliyatı (Rinoplasti, Nazoplasti) adı verilir.

Daha önceden ameliyat edilmemiş hastalarda ameliyatı esnasında dokular arasındaki planların daha kolay bulunması, burun onarımı için gereken kıkırdak yamalarının (greftlerinin) burnun başka yerlerinden sağlanabilmesi, iyileşme sürecinin daha öngörülebilir olması gibi sebepler dolayısıyla ameliyatın başarı şansı çok daha yüksektir. Özellikle hastaların beklentilerini hekimlerine doğru iletebildiği, hekimin de hekimin neler yapabileceğini hastasına doğru bir şekilde izah ettiği durumlarda hasta memnuniyeti maksimum olabilmektedir.
Ancak burun ameliyatlarını takiben %10-15 hastaya o yada bu sebeple tekrar ameliyat yapmak gerekebilir. Bu  ikincil işlemlere Mükerrer veya Sekonder Nazoplasti denir. Sekonder burun ameliyatlarında ameliyat sayısı arttıkça başarı şansı biraz daha düşer ve komplikasyon gelişme riski yükselir. Bu nedenle ilk ameliyatın gerekli özen gösterilerek tecrübeli ellerde yapılması çok önemlidir.
İkincil ameliyata ihtiyaç duyulduğunda ise bu ameliyatın olabildiğince ilk ameliyatı yapan hekim tarafından yapılmasının başarı şansını arttıracağı bilinmelidir. İlk ameliyatı yapan hekim yaptığı ameliyatta burunda ne kadar kıkırdak bıraktığını ve nerelerden kıkırdak alabileceğini daha iyi bileceğinden ameliyatın riskini arttırmadan sonuca gidebilir.
Mükerrer ameliyatlarda ise esas sorunun ne olduğu tespit edilip sadece bu soruna yönelik cerrahi yapılmalıdır. Gereksiz cerrahi girişimler iyileşme sürecini uzatıp cerrahi komplikasyon riskini arttıracağı akılda tutulmalıdır.
Hastaların ameliyattan sonra üç ayın sonunda şişliklerin ancak %80 oranında geçeceğini, burun gerçek görünümünü ancak 1. yılın sonunda alacağını unutmamaları gerekir. Buruna yönelik yapılacak her işlem için bir önceki işlemin üzerinden en az 6 ay tercihen bir sene geçmesi beklenmelidir. Daha erken yapılacak işlemlerin faydadan çok zararı olabilir.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder