16 Haziran 2016 Perşembe

Yağ Dokusunun Dolgu Amacı ile Kullanılması I


1970’li yıllarda Yağ dokusunun aspire edilerek alınabileceği ve bu işlemin vücut şekillendirme amacı ile kullanılabileceğinin anlaşılması (liposuction-liposakşın işlemi) Plastik ve Estetik Cerrahi en önemli köşe taşlarından birisini oluşturmuştur.

Geçen yıllar içerisinde ise alınan yağın doğru şekilde alınması ve muhafaza edilmesi ile yeniden vücuda konulduğunda uygulandığı bölgede kalıcı olabileceği (yağ greftlemesinin) gösterilmiştir.  Bu bilgi en az liposuction’ın keşfedilmesi kadar değerli bir bilgiydi.
İlerleyen teknoloji ve bilgi birikimi ile kök hücrelerin bulunması, fonksiyonları ile ilgili birikimin artması ve vücuttaki en önemli kök hücre kaynağının yağ dokusu olduğunun anlaşılması üzerine tıpta ve estetik cerrahide yeni bir dönem açılmıştır. Yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin yara iyileşmesi, yanıklar gibi rekonstrüktif alandaki başarıları dokuların kendilerini yenileyebilmeleri ve gençleşme için de potansiyellerinin ortaya konulmasını sağlamıştır. Bu sayede Rejeneratif Tıp adı altında yeni bir alan gelişmektedir. Mevcut bilgi birikimi kök hücrelerin uygulanan yağ greftlerinin başarı şansını arttırdığını (zenginleştirilmiş yağ uygulamaları) , uygulanan bölgede kan akımının arttığını ve cilt kalitesinin yükseldiğini göstermektedir.
Kök hücre elde etme ile ilgili yöntemlerin daha yaygın kullanılması zaman içinde maliyetini de düşürmüştür. Kök hücre içeren hücre kokteylleri ile ilgili bilgi birikiminin artmaya devam etmesi ve maliyetinin daha da düşmesi ile bu işlemin  Plastik ve Estetik Cerrahinin temel işlemleri arasındaki yerini kuvvetlendireceğine yönelik inancım artmaktadır.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder