4 Haziran 2016 Cumartesi

Estetik Burun Ameliyatı (Nazoplasti/Rinoplasti) Öncesi Değerlendirme Nasıl Yapılır?


Her estetik ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatı (nazoplasti, rinoplasti) olmak isteyen hasta ile hekimi arasındaki en önemli nokta, hekimin hastanın ne istediğini, hastanın da hekimin neler yapabileceğini anlamış olmasıdır.

Ortak paydada birleşmek adına hastaların beğendikleri burunların resimlerini getirmeleri, hekimin de bilgisayar simülasyonları ile hastasına ameliyattan sonra nasıl bir görünüm elde edilmeye çalışılacağını izah etmeye çalışması faydalı olabilir. Önemli olan kitaplardaki oranların tutturulması değil hastanın istediği sonuca ulaşmaktır. 
Gelişen teknoloji sayesinde artık üç boyutlu fotoğraflama ile ameliyat öncesi dokümantasyon, değerlendirme ve cerrahi simülasyonlar daha doğru ve hızlı yapılsa da hastaların bu çalışmaların cerrahi sonuç için fikir sahibi olmak için yapıldığını ve sonucu garanti ettiremeyeceğini işlemden önce anlamaları ve kabul etmeleri gereklidir.

Burun estetiği ile başvuran hastaların değerlendirilmelerinde solunum sorunu olup olmaması da önemlidir. Burun bir bütündür ve hava yolu cerrahisi burun estetiği için yapılan ameliyatın bir parçasıdır. Sadece estetiğe yönelik bir cerrahi planlanması doğru değildir. Mutlaka fonksiyonel cerrahi ile estetik kazanımların bir arada sağlanması planlanmalıdır. Bu açıdan gerekli görülür ise hastaların burun içerisi işlem öncesi nazal endoskop ile muayene edilmesi ve bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi ile sinüslerin değerlendirilmesi gerekebilir.
Çok kalın ve yağlı cildi olan, kıkırdakları zayıf hastalar alınacak sonuçların çok iyi olamayacağı konusunda önceden uyarılmalıdır. İleri yaşlarda cilt kalınlaşıp elastikiyetini yitirdiğinden kemik ve kıkırdak yapılarda yapılacak değişiklikleri bire bir yansıtamayacak, bu nedenle de beklenen sonuçlar çok iyi olmayacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder