14 Haziran 2016 Salı

Dolgu Maddelerinin Çeşitleri Nelerdir?


Dolgu maddeleri uygulandıkları bölgede ne kadar süre kalıcı olduklarına göre alt gruplara ayrılıp; geçici, uzun süreli ve kalıcı maddeler şeklinde üç sınıfta özetlenebilir.

Geçici dolgular arasında en sık kullanılanlar “hyaluronik asit” içeren dolgulardır. Kalıcılık süreleri 6 ay ile 1 yıl arasında değişir.
Uzun süreli dolgular arasında kalsiyum hidroksiapatit içerenler (Radiesse) ve poli-L-laktik asit içerenler (Sculptra) sayılabilir. Bu tür dolguların kalıcılıkları 2 yıl civarındadır.
Kalıcı dolgular ise plastik içerenler (Bioalcamid), metilmetakrilat içerenler (Artecoll) ve sıvı silikon içeren ürünlerdir. Bu dolgularda erime olmaz. Ancak yüksek risk içerdiklerinden kullanılmaları önerilmez.

Unutulmaması gereken iki nokta vardır. Birincisi dolgu maddelerini uygulamak (enjekte etmek) kolaydır. Ancak memnuniyetsizlik olursa ya da vücutta uygulanan madde için reaksiyon gelişir ise çıkartılması zordur. Geçici dolgularda uygulama sonrası kısa sürede madde zaten kaybolacağı için memnuniyetsizlik olsa bile nasılsa eriyecek bir dolgunun çıkartılması gerekmez. Ancak uzun süre kalacak dolgularda durum daha zor olacaktır.
İkinci önemli nokta ise dolgular yıllar içerisinde yaşlanma ile oluşan değişikliklere adapte olmaz. Bu sebeple uygulandığında hasta çok memnun olsa dahi zamanla dolgular abes durmaya veya memnuniyetsizlik sebebi olmaya başlayabilir.
Kalıcı dolgu uygulaması yapılmasını isteyen tüm hastalara önce geçici dolguları denemelerini, memnun kalırlar ise kalıcı dolgu olarak kendi yağlarını kullanmalarını öneririm.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder