15 Haziran 2016 Çarşamba

Geçici Dolguların Özellikleri Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?


Yüze uygulanan geçici dolgular arasında en sık kullanılanlar “Hyaluronik Asit” içeren dolgulardır.

Hyaluronik asit insan vücudunda hücrelerin arasında yer alan bağ dokusunu oluşturan proteinlerden birisidir. Bu madde farklı yoğunlukta ve farklı kalıcılık sürelerinde üretilirve tüketiciye sunulur. Ancak temel içerik aynı olsa da kalıcılık sürelerinin değiştirilebilmesi için hyaluronik asit polimerleri çapraz bağlar ile bağlanarak farklı ürünler piyasaya sürülmektedir. Bu işlem esnasında ürünün güvenilirliği de değişebilmektedir. En bilinen hyaluronik asit markaları arasında Juvaderm, Surgiderm, Restylene ve Teosial sayılabilir.

Hyaluronik asit ürünleri genellikle beş tiptir:
·     Dolgu özelliği olmayan, ancak cilt altına uygulanarak cildin nemlenmesini ve dolgunlaşmasını sağlayan saf hyaluronik asit ürünleri,
·     Kaz ayakları, dudaklardaki dikey çizgiler gibi ince çizgilere uygulanan ince dolgular,
·     Burun-dudak çizgileri, dudak köşelerinden aşağıya inen Marionette çizgileri, kaşlar arasındaki kaş çatma çizgilerine uygulanan orta kalınlıkta dolgular,
·     Dudak şekillendirme için geliştirilmiş dudak dolguları,
·     Elmacık kemiklerini belirginleştirme, çene ucunu büyütme gibi amaçlarla kemiklerin hemen üzerine uygulanan derin ve kalın dolgular. Bu tür dolgular el gençleştirme amacı ile de kullanılırlar.
Dolgular kalınlaştıkça kalıcılık süreleri uzar. Derin dolguların kalıcılığı 2 yıla kadar uzayabilir. Orta kalınlıktaki dolgular genellikle 6–12 ay dayanırlar.

Hyaluronik asit uygulamasının en önemli avantajı basit, kısa ve kontrollü girişim olmasıdır. Muayenehane ortamında gerçekleştirilir. Fazla şişliğe yol açmadığından hastaların günlük yaşantılarını aksatmaz. Yapılan işlemin hasta tarafından beğenilmemesi durumunda geçici olmaları bir avantajdır. Her yabancı cisim gibi, hyaluronik asit dolguları da risk taşır, ancak diğer maddelere göre riskleri çok daha düşüktür. Güvenilir markalar tercih edilerek bu risk en aza indirilebilir.

Ancak unutulmaması gereken nokta Riskler azaltılsa da hiçbir zaman tamamen ortan kaldırılamaz. Yabancı reaksiyonuna yol açma, enfeksiyon gibi riskler her zaman vardır. Diğer taraftan hyaluronik asite karşı alerjik reaksiyon çok nadirdir.
En önemli sorun yanlış uygulamalar sonucu kötü estetik görünümdür. Dolgu uygulamaları da, tüm diğer estetik işlemler gibi, abartıya kaçmadan yapılmalı, doğal olmayan bir görünüme yol açmamalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder