10 Haziran 2016 Cuma

Yaşlanma Sırasında Yüzde Neler Olur?


Kişilerin takvim yaşı kadar hayatları boyunca karşılaştıkları çevresel faktörler de dış görünümlerini etkiler. 
 Tüm bu etkilerin ortak sonucu olarak yüzün hem yumuşak dokuları (cilt, yağ tabakası gibi) hem de iskelet yapısında değişiklikler olur. Deri kırışır, parlaklığı azalır ve esnekliği değişir. Deri altındaki dokularda farklı bölgelerde değişen derecelerde sarkma meydana gelir. Yüzde farklı bölgelerde hacim kayıpları ortaya çıkar.

Yaşlanma sırasında yüzde üç temel değişiklik gerçekleşir:
·     Yer çekimine bağlı olarak dokular aşağıya doğru sarkar. Bu etki kalın ciltlerde daha belirgindir. Kaşlar, üst göz kapakları, yanaklar ve boyun yerçekiminden en çok etkilenen yapılardır. Yaş ilerledikçe kaşlarımız ve üst kapaklarımız aşağıya doğru yığılır, yanaklar aşağıya doğru sarkar ve burundan dudaklara doğru inen çizgiler derinleşir. Çene kemiğinin kenarında yığılmalar başlar, boyun cildi gevşer ve gıdı belirginleşir.
·     Yüzde yumuşak doku kaybı olur. Cilt altı dokusunun kaybedilmesine bağlı olarak cilt incelir, yanaklar dolgunluğunu kaybeder, gözler çukura kaçar, gözaltı torbaları belirginleşir, orta yüz bölgesi basıklaşır. Orta yüz dolgunluğunu kaybederken yüz cildi çene kenarlarına yığılır. Gençken oval olan yüz zamanla yuvarlaklaşır, daha sonra da dikdörtgen bir şekil alır.
·     Cilt yaşlanması başlar. Cilt incelir, elastikiyetini kaybeder. Özellikle güneşe bağlı olarak yüzde lekeler, ileride kansere dönüşebilecek deri lezyonları oluşur. Mimik kaslarının etkisi ile mimik çizgileri oluşur. Bunlar  göz kenarlarında kaz ayakları,  kaşların arasındaki dikey çizgiler ve  alındaki yatay çizgiler şeklinde ortaya çıkar. İnce ciltlilerde kırışıklıklar daha fazla olur.

Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder