24 Mayıs 2016 Salı

Yarık Dudak Damak Ameliyatları Ne Zaman Yapılır?


Yarık damak dudaklı bebekleri olan aileler eğer ki anne karnında tanı konulamamış ise büyük bir hayal kırıklığına uğrarlar. Aylarca bekledikleri bebeklerinde hiç ummadıkları bir sorun vardır. Bununla nasıl baş edecekleri, bebeklerine nasıl bakacakları hakkında da hiç bir bilgileri yoktur. Yenidoğan döneminde gördüğüm pek çok bebeklerin ailelerinin ilk soru ‘‘Hemen ameliyat edebilir misiniz? Onun hemen iyileşmesini istiyorum.’’ şeklinde olur. Oysa ki yarık damak dudak tedavisi için yıllarda bilgi birikimi sonucunda geliştirilmiş ve tüm dünyada kabul gören bir tedavi şeması mevcuttur.


Bu bebekler için en acil konu nasıl beslenecekleri olmalıdır. Ailelere hangi pozisyonda, ne şekilde, hangi sıklıkta besleyecekleri öğretilmeli, beslenme sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılıp öğretilmelidir.
İkinci aşama ise olabildiğince erken dönemde Ortodontistler tarafından hazırlanacak aparatlar ile ameliyat öncesi hazırlık sürecine başlanmasıdır. Yapılan tüm çalışmalar ameliyattan önce ortodontik tedavi yapılan bebeklerin dudak onarımlarının geç dönem estetik sonuçlarının yapılmayanlara göre daha iyi olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu bebeklerin işitme testlerinin derhal yapılması ve damak onarımlarının yapılacağı döneme kadar sık sık tekrar ettirilmesi gerekir.

Genel olarak bu bebekler 4.5-5 kilo oluncaya kadar ameliyatları ertelenir. Bu da yaklaşık doğumdan sonra 3-3.5 aylık bir süreye denk gelir. Bu dönemde dudak onarımı yapılan bebeklerin konuşma bozukluğu geliştirmemeleri için 9 aylık olduklarında da damak onarımları yapılır.
Büyümeleri boyunca takip edilen yarık dudak damak hastaları 2.5-3 yaşında konuşmaları açısından değerlendirilir. Konuşma bozukluğu varsa ve uygulanan konuşma terapilerine rağmen düzelmiyor ise tekrar ameliyata alınarak konuşma bozukluğunun nedenine yönelik ameliyat edilmeleri gerekir.
6-7 yaşlarında ise okula gidip yaşıtlarının arasına karışmadan önce varsa burundaki veya dudaktaki şekil bozukluklarının giderilmesi için ameliyat edilmeleri gerekebilir.
Sonraki dönemde yüz gelişimi açısından takipleri yapılan hastaların gerekli görüldüğü taktirde ilkokul ve ortaokul yıllarında ortodontik diş tedavilerinin yapılaması gerekir. Ergenliğin tamamlanmasını takiben yüz gelişiminin durumuna göre çene ameliyatları (ortognatik cerrahi) ve/veya estetik burun ameliyatları yapılabilir.
Yarık damak dudak ile doğan bebeklerin konunun uzmanı multidisipliner bir ekip sayesinde takip edilmesi estetik ve fonksiyonel sonuçların çok daha iyi olmasını sağlarken aynı zamanda bu bebeklere hayatları boyunca yapılması gereken ameliyat sayısını da düşürmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder