22 Ağustos 2016 Pazartesi

Bıçak ile Gelen Özgüven (Self Esteem From Scalpel)


Estetik cerrahi kişiye özgüven kazandırabilir mi? Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır sanırım.  

Doğumsal bir anormalisi olan çocuğa zamanında yapılan girişimler onun kişiliğinin gelişip şekillendiği dönemde arkadaş grubunda kendisine daha rahat yer edinmesine yardımcı olarak ileride özgüven sorunu yaşamamasına yardımcı olabilir. Sırf bu sebeple dudak damak anormalisi olan ya da kulak anormalisi olan çocukları okula başlamadan önce elimizden geldiğince ameliyat edip okul ortamına hazırlamaya çalışırız. 

Erişkinlerde yapılan estetik işlemler kişileri mutlu edip kendisine özgüveni arttırmaz mı? Aslında pek çok hastada arttırır. Kişi burnundaki belirli bir görüntüden memnun değil ise bunu düzelttirerek kendisini daha güzel hissedebilir. Ya da erken yaşta saçı dökülen birisi saç ektirerek daha estetik bir görünüm kazandığına inanıp mutlu olabilir.


Ancak kim tarafından yapılırsa yapılsın yada hangi ameliyat yapılırsa yapılsın işinde başarısız birisi estetik bir ameliyat ile başarıyı yakalayamaz. Ya da evinde eşiyle sorunlar yaşayan bir insanın evdeki sorunları geçireceği bir ameliyat ile ortadan kalkmaz. 

Sonuçta kişi kendisi için ameliyat olur ve işaret ettiği sorun çözümlenebilir ise hayata daha mutlu devam edebilir. Diğer tarafta insanlar hayatlarındaki sorunların çözümü olarak estetik ameliyatları görür ise işlem sonrası amaçlarına ulaşamayacakları gibi işlemden de memnun kalmayacakları kesindir. Burada belirleyici olan estetik ameliyatlarda kişinin temel motivasyonudur.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder