29 Ağustos 2016 Pazartesi

Meme Estetiği Yapılması Meme Kanseri Riskini Arttırır mı?


Meme estetiği yaptırmak için başvuran hastalar değerlendirilirken geçmişte memeyi ilgilendiren bir hastalıklarının olup olmadığı ve ailelerinde meme hastalığı olan yakın akrabası olup olmadığı sorgulanır. Memede ve koltuk altında kitle olup olmadığına yönelik yapılan rutin meme muayenesi estetik amaçlı meme değerlendirmesinin de bir parçasıdır. Ayrıca işlem öncesi hastanın yaşı da göz önüne alınarak meme ultrasonografisi ve/veya mamografi istenerek memelerin görüntülenmesi sağlanır. Tüm bu sebeplerden dolayı estetik ameliyat öncesi görüş almak için Plastik Cerraha başvurulması bile check-up yapılıyormuşçasına meme ile ilgili genel bir değerlendirmenin yapılması için yakalanmış bir fırsattır.  
 Meme küçültme ameliyatı yapılan hastalarda çıkartılan meme dokusu mutlaka patolojik inceleme için gönderilir. İşlem öncesi hiçbir şikayeti olmadığı halde bu parçaların incelenmesi esnasında şans eseri erken evre meme kanseri tespit edilip tedavileri yapılan ve hastalıktan kurtulan çok sayıda hasta vardır. Meme küçültme ameliyatlarından sonra azalan meme dokusu içerisinde gelişen bir kitlenin tespiti ve takibi daha kolay olmaktadır. Bu da gelişen bir kitlenin çok daha küçükken (kanser ise erken aşamada) ele gelerek tanı konulmasına olanak sağlamaktadır. 


Meme büyültme ameliyatları kullanılan silikon meme protezlerinin ise meme kanseri yaptığına dair bilimsel bir kanıt bulunamamıştır. 

Ayrıca estetik meme ameliyatları sonrası kontrol amacı ile hastalar periyodik takiplerine geldiklerinde muayeneleri ve görüntülenme işlemleri tekrarlandığından meme kanseri oldukları taktirde genel popülasyona göre hastalığın daha erken safhada tanı aldıkları gösterilmiştir. Tüm bu sebeplerden dolayı estetik meme ameliyatları meme kanseri riskini arttırmayıp tam tersine meme kanseri olur ise erken tanı koyulmasına yardımcı olarak hayatta kalma şansını arttırmaktadır. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder