15 Ağustos 2016 Pazartesi

Meme Küçültme Ameliyatları Nasıl Planlanır?


Yirmi yıl önce bilimsel toplantılarda meme küçültme ameliyatları tartışılırken oturumların hatırı sayılır bir kesimi kesi izleri ve kesi şekilleri üzerinde olurdu. Hatta farklı teknikler karşılaştırılırken ne kadar az iz kalır ise o kadar başarılı bir teknik olarak kabul edilirdi. 

Bu tartışmaların en önemli sebebi o yıllarda işlem sonrası meme şeklinin cildin bir araya getirilmesi ile sağlanmaya çalışılmasıydı. Ameliyat masasında memeye en güzel şekil kazandıran Wise patern olarak adlandırılan (ters T şeklindeki kesiler) teknik maalesef en uzun yara izlerini veren teknikti. Diğer teknikler ise bu kesileri kısaltırken estetik sonuçların ne kadar korunabildiği üzerine olurdu. 

Geçen yıllar içerisinde meme küçültme ameliyatlarında memenin şeklinin cilde şekil verilerek değil ameliyat sırasında meme dokusunun şekillendirilmesi ile verilmesi fikri daha ön plana geçmiştir. Küçültme işlemi esnasında memenin farklı kesiler ile şekillendirilmesi ve dikişler ile şeklini koruması üzerine teknikler gelişmiş, memedeki kesilerin şekli ve yeri giderek önemini kaybetmiştir. Zaman içinde Wise patern kesilerin yanında lolipop insizyonu, sadece meme başı çevresinden yapılan insizyon ve kısa ters T insizyon tanımlanmıştır.  

Artık modern meme küçültme ameliyatlarında sadece memenin hemen işlem sonrası görüntüsü değil zaman içindeki değişimi de göz önüne alınarak ameliyatlar yapılmaktadır. Unutulmamalıdır ki ameliyatlardan sonra ne kadar az iz kalacağı estetik ameliyatlar için çok önemli olsa da meme ameliyatlarında işlem sonrası nihai sonucun doğal, güzel olması ve bir o kadar da uzun süreli kalıcı olması gereklidir. Ayrıca meme küçültme ameliyatları yapılırken hastanın yaşı, genel sağlık durumu, gelecekte emzirecek olup olmaması gibi pek çok değişkenin sorgulanıp ameliyat planının bunlara göre yapılması gerekir. Sonuçta meme küçültme ameliyatları genel anlamda ölçülerin belirlendiği hazır giyim kıyafet gibi değil, size özel planlanıp biçilip kesilmiş usta bir terzi işi kıyafet gibi yapılmalıdır. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder