26 Ağustos 2016 Cuma

Meme Onarımı İçin Ne Tip Ameliyatlar Vardır?


Meme kanseri nedeni ile memesi alınan kadınlarda meme onarımı için temelde iki farklı yöntem vardır. Bunlardan birincisi meme protezi (implant) kullanılarak yapılan ameliyatlar, diğeri ise hastanın kendi dokularının (otolog dokuların) kullanıldığı ameliyatlardır. Ancak yıllar içerisinde her iki yöntemin bir arada kullanıldığı tekniklerde tercih edilmeye ve giderek daha popüler olmaya başlamıştır. 

Özellikler memeleri küçük ve fazla sarkık olmayan, fazla deri kaybı olmadan mastektomisi (meme alınma ameliyatı) yapılabilmiş hastalarda ve ışın tedavisi (radyoterpi) planlanmayan hastalarda meme protezleri (implant) ile onarım daha rahat tercih edilebilmektedir. Bu ameliyatların avantajı otolog doku transferlerine göre daha basit ameliyatlardır. Ameliyat göğüs bölgesi ile sınırlı kalır. Ameliyat sonrasında hastalar çok daha kısa sürede normal yaşantılarına dönebilirler. Başka yerden doku taşınmadığından ilave bir iz olmaz. Onarım göğüsün orijinal cildi ile yapılır ve renk uyumu gibi sorunlar yaşanmaz. Yeni oluşturulan memede mastektomi izi dışında ilave bir dikiş izi olmaz. 

İşlemin en önemli dezavantajı silikon protez gibi bir yabancı cisim kullanılıyor olmasıdır. Mastektomi hastalarında proteze bağlı sorunlar, normal meme büyütme hastalarına göre daha fazla yaşanır. Kapsül kontraktürü, protez görünürlüğü, dalgalanmalar gibi sorunlar daha sıktır. Karşı tarafla simetri oluşturmak bu yöntemde daha güçtür. Memeler ilk başta simetrik görünseler bile, zaman geçtikçe normal göğüs yaşlanıp sarkarken silikonlu taraf hep dik kalır ve asimetriler belirginleşir. Bu nedenle uzun vadede revizyon işlemlerine daha fazla ihtiyaç duyulur.


Kişinin kendi dokularının kullanıldığı onarımlarda ise vücudun çeşitli bölgelerinden deri ve deri altı dokularının taşınması ile onarım işlemleri gerçekleştirilir. Dokular altlarındaki adale ve bunu besleyen damarlar ile birlikte taşınırlar. Taşıma işlemi ya adalenin tamamının göğse taşınması ile yapılır, ya da taşınacak doku vücuttan damarları ile birlikte tamamen ayrılır ve damarları mikroskop altında göğüsteki damarlara bağlanarak dokuların yaşamsallığı sürdürülür. Estetik sonuçları daha iyi ve kalıcı olsa da ameliyat süresi ve iyileşme süreci daha uzundur. Ayrıca hastada dokualrın alındığı yerde de iyileşme sürecine bağlı ağrı ve iz olur. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder