25 Ağustos 2016 Perşembe

Meme Onarımı Ne Zaman Yapılmalı?


Buradan yazdığım hemen her yazımda hastalarım tarafından bana sık sorulan sorulara verdiğim cevapları paylaşıyorum. Plastik Cerrahinin yaptığı tüm işlerde olduğu gibi meme onarımı ile ilgili soruların da tek bir cevabı yoktur. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, meme kanserinin hangi aşamada olduğu ve uygulanması gereken tedavilerin (onkolojik cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi vs.) çeşitleri ve zamanlamaları uygulanarak onarımın zamanını ve şeklini belirler. 

Meme onarımına yönelik tedavilerin ilk başladığı yıllarda genel yaklaşım ‘‘Hasta memesi alındıktan sonra memenin eksikliğini görüp üzüntüsünü yaşar ise yapılacak onarımı daha çok taktir eder ve beğenir.’’ şeklindeymiş. Ancak modern tıpta hastalıkların tedavisi kadar mümkün olabildiğince önleyici yada koruyucu hekimliğin yapılması daha tercih edilen bir yaklaşımdır. 

Kanserden kurtulmak amacıyla da olsa meme dokusunun kaybı fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan kadınları kötü yönde etkiler. Bu tür organ kaybı hastaya sürekli yaşadığı travmayı hatırlatır. Vücut algısını bozar. İstenmediğini ve beğenilmediğini düşünmesine neden olur. Bu da gerek ailesi, gerekse çevresiyle ilişkilerinin bozulmasına sebebiyet verebilir. Özellikle yaz aylarında kıyafetler sorun olur. Hasta uygun mayo bulup giyemediği için pek çok zaman  deniz tatiline gitmek istemez. Diğer memenin büyük olduğu durumlarda belirgin asimetriler oluşur. Bu durum vücut dengesini bozarak omurga sorunlarına yol açar. Dışarıdan kullanılan silikon protezler omuzlarda ve boyunda sorunlara yol açıp, terleme ve temas nedeni ile cildi olumsuz etkiler. 

Tüm bu sebeplerden dolayı artık mümkün olabildiği her durumda meme kanseri sonrası hasta onkolojik ameliyatını olduğu esnada (memesi alındığı anda) meme onarımı da yapılmaya çalışılmaktadır. Meme onarımları hastaların yaşam kalitelerini yükseltmekte, ruhen ve bedenen daha iyi bir hale gelmelerini sağlamaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı yurtdışında meme kanseri nedeni ile ameliyatı yapacak doktorlara hastalarını meme onarımı konusunda bilgilendirmeleri zorunluluğu getirilmiştir. 

Onkolojik zorunluluklardan dolayı anında onarım yapılamayan hastalarda ise onkolojik tedavinin tamamlanmasını takip eden dönemde geç onarım seçenekleri her zaman vardır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder