8 Ağustos 2016 Pazartesi

Doğum Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?


Doğum sonrası bebeklerinin vücudunda kırmızı-mor renk lezyon gören yada doğumu takip eden dönemde hızla büyüyen benzer bir lezyon fark eden aileler panik içinde tedavi arayışına başlarlar. Bu lezyonların hemen hepsi damarsal anormaliler olup anne karnında bebeğin gelişimi sırasında bir bölgedeki damarların hatalı gelişimi sonrası oluşmuş lezyonlardır. 

Damarsal anormaliler birçok isimle anılmakta ve çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır. Bu karmaşayı ortadan kaldırmak için eskisi gibi çok sayıda değişik isimler ile adlandırılmak yerine artık histolojik yapılarına göre adlandırılarak hemanjiom ve vasküler malformasyonlar olarak ikiye ayrılmışlardır. Tedavi seçenekleri tamamen farklı olan bu iki grubun bir birlerinden tanı aşamasında ayrılması önemlidir. 

Hemanjiomlar ile vasküler malformasyonlar arasındaki en önemli fark hemangiomlar zaman içinde kendiliğinden gerileyip iyileşecek lezyonlarken vasküler malformasyonlar kişinin hayatı boyunca aynı şekilde sebat edecek olan lezyonlar olmalarıdır. 

Damarsal anormaliler sadece deriyi etkilemeyip vücudun başka organlarını da (sinir sistemi, karaciğer, böbrek, kemik gibi) etkilemiş olabilir. Damarsal anormalilerin tedavilerindeki en önemli nokta hemanjion ile vasküler malformasyon ayrımının yapılarak tedavinin zamanlamasının ve cinsinin duruma göre planlanması gerekliliğidir. Zaten kendiliğinden geçecek bir lezyonun erkenden çıkartılmaya çalışılması bebeklik çağında gereksiz kan kaybına ve ömür boyu sürecek yara izlerine mahkum ederken, başka bir hastada çıkartılmayıp görme alanının örten bir lezyon ileri dönemde engellenebilir bir görme kaybına sebep olabilir. Bu sebeple damarsal anormalisi olan bir bebeğin erkenden konunun uzmanı bir hekim tarafından görülüp tedavi şeklinin ve zamanlamasının planlanması uygun olacaktır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder