29 Temmuz 2016 Cuma

Milli Sporumuz Cama Yumruk Atma (El Bilek Kesileri Onarımı)


Meslek hayatımda sadece bizim toplumumuza özel yaralanmalar olduğunu gördüm. Başka hiçbir toplumda birine kızıp cama yumruk atan yada arabasında pala benzeri döner bıçağı ile gezen insanlara rastlamazsınız. Polis sorsa ‘‘Pikniğe gidiyordum.’’ der. Sanırsınız her an her yerde yaprak döner yapacak.

İşin latife kısmı bir yana bu tür el bilek yaralanmaları doğru tedavi edilmedikleri taktirde kişinin sonraki yaşantısında ciddi sakatlık bırakabilecek  yaralanmalardır. El bileğinin anatomisi gereği parmakları hareket ettiren tüm tendonlar, elin kan dolaşımını sağlayan damarlar ve duyusunu ileten sinirler dar bir alandan geçerek ele ulaşırlar. Bu sebeple el bileğindeki küçük bir kesi bile çok sayıda önemli yapının yaralanmasına sebep olmuş olabilir. Kesiden çok sayıda kesik uçların sarkması nedeni ile spagetti yaralanması adı verilen, el bileğinin tamamını içeren kesilerde elin dolaşımı ve hissiyatı tamamen kaybolmuş, parmaklar ise tamamen hareketsiz kalmış olabilir.

Tüm bu yaralanmalarda hastanın mikrocerrahiye hakim, tecrübeli bir el cerrahı tarafından görülerek detaylı bir muayenesinin yapılması, yaralanan bölgenin cerrahi olarak ameliyathanede kesiler uzatılarak incelenmesi, yaralanan tüm yapıların uçlarının tek tek izole edilip doğru uçların karşılıklı uç uca dikilmesi, sonrasında da 4-6 hafta sürecek titiz bir el rehabilitasyonu ile hastaların takip edilmesi gerekir. Özellikle elin tüm damarlarının da kesildiği durumlarda ele kan gitmediği için cerrahi işlemin saatler içerisinde yapılarak elin kan akımının en kısa zamanda tekrar sağlanma zorunluluğu vardır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

El Bileğinde Şişlik: El Bilek Ganglionu (Ganglion Kisti) Nedir?


El bileğindeki şişliklerin pek çok nedeni olsa da ağrılı şişliklerin en sık sebebi el bileğindeki eklem kapsülünün veya tendon kılıflarının fıtıklaşması ile oluşan ganglion kistleridir. Ganglion kistleri içleri jelatin gibi yoğun kıvamında eklem sıvısı ile dolu olan keseciklerdir. Ganglion kistleri tümöral yapılar değildirler ve vücudun başka yerlerine yayılmazlar. 

El bileğinde ganglion dışında lipomlar, kemik yada eklem çıkıntıları yada başka tümörler de şişlik yapabileceğinden ganglion tanısının çektirilecek bir ultrasonografik inceleme (USG) yada magnetik rezonans görüntüleme (MRI)  ile teyit edilmesi gerekir.

Oluşum nedeni tam olarak bilinmese de el bilek ganglionlarının el bileğine aşırı yüklenilen klavye kullananlarda (yazıcılar veya banka memurları gibi), müzisyenler, örgü örenler sık görülmesi aşırı mekanik zorlanmayı neden olarak düşündürmektedir.

Erken dönemde kullanılacak el bilek splintleri veya antienflamatuar ilaçlar ile ağrı kontrolü sağlansa da el bilek ganglionlarının kesin tedavisi ancak cerrahi ile sağlanabilir. Kısa bir cerrahi müdahale olmasına karşın işlem esnasında amaç sadece kesenin alınması değil, aynı zamanda kese ile eklem boşluğu arasındaki tünelin de kapatılmasıdır. Bu sebeple işlemin ameliyathane koşullarında ve büyütme altında (magnifikasyon lopları kullanılarak) yapılıyor olması işlem hassasiyetini ve başarı şansını arttırır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


25 Temmuz 2016 Pazartesi

Tetik Parmak Nedir, Onarımı Nasıl Yapılır?


El cerrahisi ile ilgili bir önceki yazımda anatomik seyir boyunca bazı vücut bölgelerinde dar tünellerden geçerken sıkışan sinirlerden (tuzak nöropatilerden) bahsetmiştim. Bu yazımda ise kasların kasılma gücünü parmak kemiklerine ileten tendonların eldeki makara sistemlerinin ve kılıfların (tünellerin) içerisinden geçerken sıkışması ile oluşan tetik parmak hastalığından bahsetmek istiyorum. 

Tetik parmak hastalığı olan hastalar ellerini yumruk yaptıktan sonra parmaklarını açtıklarında parmaklardan birisi yada bir kaçı ilk anda takılarak açılmadığından, kısa bir süre sona tık diye kendiliğinden atarak açıldığından yakınırlar. Bu durum genellikle 40 yaşın üzerinde ve diyabetli, romatizmal hastalığı bulunan kişilerde rastlanılan bir olaydır. Ancak her yaşta hatta yeni doğanlarda dahi görülebilir. Genç yaşlarda avuç içlerini fazla kullanan sporcularda (off-road bisiklet-motosiklet kullanıcıları, dağcılar gibi) görülebilir. 

Tendon kılıfının enflamasyon nedeniyle şiştiği, kalınlaştığı için tendon parmak hareketleri esnasında yapması gereken kayma hareketinde güçlükle karşılaşır. İlk başlarda kılıfın hasarlı bölümünde hareketin azalmasına bağlı olarak takılma ve ancak bir atlama hareketi ile rahatlama tarzında olan belirtiler, tedavi uygulanmaz ve olay ilerlerse kılıfın giderek kalınlaşması ve tendon hareketinin tamamı ile kaybolarak parmağın tetik çeker pozisyonda kitli kalması ile sonlanır. 

Tedavideki temel yaklaşım tendonların dar tünellerden geçişinin bir şekilde kolaylaştırılması (tendonların hareketini rahatlatarak takılmanın engellenmesini) esasına dayanır. Bu amaçla tendonların şişliğinin giderilmesi için bölgesel steroid uygulanması yada enflamasyonu azaltacak antienflamatuar ilaçların verilmesi denense de bu tedaviler ancak erken aşamalarda cerrahiye zaman kazandırmak için kullanılabilir. Uygulanan bu tedaviler ile nüks (şikayetlerin tekrarlaması) sıktır. 

Tetik parmak hastalığında kesin tedavi tendonların sıkıştıkları kanalların kesilerek açılmasıdır. Ehil ellerde oldukça kolay ve risksiz bir ameliyattır. Bu cerrahi ile sorun anında düzelerek hareket derhal normale dönecektir. Özellikle yaşlı, diyabeti veya romatizmal hastalığı olan hastalarda işlem sonrası fizik tedavi rehabilitasyon gerekebilir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

24 Temmuz 2016 Pazar

Tuzak Nöropati veya Sinir Sıkışması (Karpal Tünel sendromu/Kübital Tünel sendromu) Nedir?


Periferik sinirler beynimizin verdiği konutları kaslarımızın yapmasını sağlayan iletileri taşıyan (motor sinir lifleri) ve duyu organlarımızın tespit ettiği hisleri beynimize ileten (duyu sinir lifleri) yapılardır. Bu bakımdan sinirleri vücudumuzdaki telefon kablolarına benzetmek yanlış olmaz. Beyinden veya omurilikten çıkıp vücuda dağılan sinirler kasların ve kemiklerin aralarından geçerek ilerler. Bu anatomik seyir boyunca bazı vücut bölgelerinde dar tünellerden geçer. İşte bu fibroosseöz (kas-kemik arası) tünelde çeşitli nedenlerle meydana gelen sinir sıkışmalarına tuzak nöropati denmektedir.

Tuzak nöropatilerde yaş, cins, ırk ve sosyo-ekonomik düzey farkı tespit edilememiştir. Bu sayının 2/3’ü aktif olarak çalışan insanlardır. Yıllık iş gücü kaybı anlamında önemli bir hastalık grubunu oluştururlar.

Muayenede basıya uğrayan sinir etrafında hassasiyet ve ağrı sık görülür. Ağrıların geceleri artması ve istirahatte de devamı sıktır. Diyabet, hipotiroid gibi endokrin hastalıklarda ve romatoid artrite ile birlikte sık görülür.
Sinir sıkışması tanısı esas olarak muayene ve sinir iletim incelemesi (EMG) ile konur. EMG sinir sıkışmasının yerleşimi kadar süreç hakkında da bilgi veren yegane yöntemdir. Ehil ellerde yapıldığı takdirde çok yüksek bir doğruluk yüzdesine sahiptir. Gerekli görülür ise MRI, ultrason ve doppler ultrason gibi ek tetkikler de istenebilir.

El cerrahisinde en sık görülen tuzak nöropati el bileğinde median sinirin sıkışmasına bağlı olan Karpal Tünel sendromu ve dirsekte ulnar sinirin sıkışmasına bağlı Kübital Tünel sendromudur.

Tedavide önleyici ateller ve ilaç tedavileri (ağızdan alınan vitaminler ve enflamasyonun azaltan antienflamatuar ilaçlar) denense de cerrahi tedavi seçeneği kalıcı nörolojik hasarlanma olmadan evvel düşünülmesi gereken önemli ve nihai tedavi seçeneğidir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


23 Temmuz 2016 Cumartesi

El Cerrahisi Nedir?


İnsanı diğer yaşayan canlılardan ayıran en önemli özellik düşünme becerisi olsa da düşünce gücü ile tasarladığı bütün alet ve edevatları yapmak-kullanmak için insanın ellerine ihtiyacı vardır. Günlük hayatımızı bağımsız sürdürmemiz için gerekli olan ellerimizi hemen her işimiz için kullanmak durumundayız. Bu kadar çok kullanılan bir organın travmaya maruz kalma riski ve ilerleyen yaşlarda hızla yaşlanması kaçınılmazdır. Ayrıca yeni doğan bir bebeğin ellerindeki bir eksikliğin tüm hayatını etkilemesi de kaçınılmazdır. 

Eli ilgilendiren tüm sorunların giderilmeye çalışıldığı cerrahi branşa El Cerrahisi adı verilir. Uzun yıllar konuya gönül vermiş Plastik Cerrahi, Ortopedi ve Genel Cerrahi uzmanlarının kişisel çaba ve becerileri ile yürütülen el cerrahisi için son 5 yıl içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. Artık el cerrahisi Plastik Cerrahi ve Ortopedi bölümlerinden uzmanlık alan hekimlerin bu ihtisaslarının devamında üst ihtisas olarak tamamladıkları el cerrahisi üst ihtisası eğitimini gerektirmektedir. 

Takip eden birkaç yazımda bu özel ihtisas gerektiren eli ilgilendiren hastalıklar hakkında bilgi vereceğim. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter