25 Temmuz 2016 Pazartesi

Tetik Parmak Nedir, Onarımı Nasıl Yapılır?


El cerrahisi ile ilgili bir önceki yazımda anatomik seyir boyunca bazı vücut bölgelerinde dar tünellerden geçerken sıkışan sinirlerden (tuzak nöropatilerden) bahsetmiştim. Bu yazımda ise kasların kasılma gücünü parmak kemiklerine ileten tendonların eldeki makara sistemlerinin ve kılıfların (tünellerin) içerisinden geçerken sıkışması ile oluşan tetik parmak hastalığından bahsetmek istiyorum. 

Tetik parmak hastalığı olan hastalar ellerini yumruk yaptıktan sonra parmaklarını açtıklarında parmaklardan birisi yada bir kaçı ilk anda takılarak açılmadığından, kısa bir süre sona tık diye kendiliğinden atarak açıldığından yakınırlar. Bu durum genellikle 40 yaşın üzerinde ve diyabetli, romatizmal hastalığı bulunan kişilerde rastlanılan bir olaydır. Ancak her yaşta hatta yeni doğanlarda dahi görülebilir. Genç yaşlarda avuç içlerini fazla kullanan sporcularda (off-road bisiklet-motosiklet kullanıcıları, dağcılar gibi) görülebilir. 

Tendon kılıfının enflamasyon nedeniyle şiştiği, kalınlaştığı için tendon parmak hareketleri esnasında yapması gereken kayma hareketinde güçlükle karşılaşır. İlk başlarda kılıfın hasarlı bölümünde hareketin azalmasına bağlı olarak takılma ve ancak bir atlama hareketi ile rahatlama tarzında olan belirtiler, tedavi uygulanmaz ve olay ilerlerse kılıfın giderek kalınlaşması ve tendon hareketinin tamamı ile kaybolarak parmağın tetik çeker pozisyonda kitli kalması ile sonlanır. 

Tedavideki temel yaklaşım tendonların dar tünellerden geçişinin bir şekilde kolaylaştırılması (tendonların hareketini rahatlatarak takılmanın engellenmesini) esasına dayanır. Bu amaçla tendonların şişliğinin giderilmesi için bölgesel steroid uygulanması yada enflamasyonu azaltacak antienflamatuar ilaçların verilmesi denense de bu tedaviler ancak erken aşamalarda cerrahiye zaman kazandırmak için kullanılabilir. Uygulanan bu tedaviler ile nüks (şikayetlerin tekrarlaması) sıktır. 

Tetik parmak hastalığında kesin tedavi tendonların sıkıştıkları kanalların kesilerek açılmasıdır. Ehil ellerde oldukça kolay ve risksiz bir ameliyattır. Bu cerrahi ile sorun anında düzelerek hareket derhal normale dönecektir. Özellikle yaşlı, diyabeti veya romatizmal hastalığı olan hastalarda işlem sonrası fizik tedavi rehabilitasyon gerekebilir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder