17 Temmuz 2016 Pazar

Saç Ekimi: FUT nedir, FUE nedir?


Saç eksikliği (kelliğe) tedavisine yönelik yapılan saç ekimi işleminde FUT veya FUE ekilecek saçların saçlı bölgelerden nasıl alındığıdır. Bir başka deyişle saç ekimi işleminin tamamını değil sadece bir basamağını tarifler. 
FUT (foliküler ünite transferi-Follicular Unit Transplantation) tekniği daha eski bir tekniktir. Enseden cerrahi olarak yaklaşık 10x1 cm ebadında saçlı deri şerit olarak çıkartılarak ayrı bir masada saç greftleri (mikro foliküler ünitler) hazırlanmaya başlar. Bu esnada cerrahi olarak kesi yapılan yer ekipteki diğer cerrahlar tarafından dikilerek kapatılır. Bir yandan saç greftleri hazırlanırken diğer taraftan ekim yapılabileceği için saç ekim işlemi daha kısa sürede tamamlanabilir. Ancak dezavantajı ense bölgesinde 10 cm uzunluğunda bir kesi izi kalmasıdır. Bu izin genişliği 1-2 milimetreyi geçmeyeceği için saçlar uzadığında görünmeyecektir ancak gene de artık hastalar ve hekimler  tarafından bu tekniğin kullanılmamasının en önemli nedenidir. 
FUE (foliküler ünite extraksiyon-Follicular Unit Extraction) tekniğinde ise alınacak saçlar yine ikili üçlü demetler halinde mikro foliküler ünitler olarak alınır. Ancak ensedeki saçlı deride kesi yapılmayıp her bir saç demeti tek tek 0,6 ve 0,7mm’lik punch’lar ile alınır. Alınan her bir saç demetinin yerinde 0,6 ve 0,7mm’lik delikler kalır ve bu delikler gözle görünen bir iz bırakmadan kontrakte olarak (daha da büzüşerek) kendiliğinden iyileşir. Saç ekiminde “minimal invaziv” yöntem olarak tariflenen bu yöntem ile ensede hiç bir yara izi kalmaz. Ancak işlem önce saç greftlerinin toplanması sonra toplanan greftlerin ekilmesi şeklinde iki aşamada gerçekleşeceğinden FUT tekniğine göre aynı sayıda saç kökünün ekilmesi daha uzun sürer. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder