24 Temmuz 2016 Pazar

Tuzak Nöropati veya Sinir Sıkışması (Karpal Tünel sendromu/Kübital Tünel sendromu) Nedir?


Periferik sinirler beynimizin verdiği konutları kaslarımızın yapmasını sağlayan iletileri taşıyan (motor sinir lifleri) ve duyu organlarımızın tespit ettiği hisleri beynimize ileten (duyu sinir lifleri) yapılardır. Bu bakımdan sinirleri vücudumuzdaki telefon kablolarına benzetmek yanlış olmaz. Beyinden veya omurilikten çıkıp vücuda dağılan sinirler kasların ve kemiklerin aralarından geçerek ilerler. Bu anatomik seyir boyunca bazı vücut bölgelerinde dar tünellerden geçer. İşte bu fibroosseöz (kas-kemik arası) tünelde çeşitli nedenlerle meydana gelen sinir sıkışmalarına tuzak nöropati denmektedir.

Tuzak nöropatilerde yaş, cins, ırk ve sosyo-ekonomik düzey farkı tespit edilememiştir. Bu sayının 2/3’ü aktif olarak çalışan insanlardır. Yıllık iş gücü kaybı anlamında önemli bir hastalık grubunu oluştururlar.

Muayenede basıya uğrayan sinir etrafında hassasiyet ve ağrı sık görülür. Ağrıların geceleri artması ve istirahatte de devamı sıktır. Diyabet, hipotiroid gibi endokrin hastalıklarda ve romatoid artrite ile birlikte sık görülür.
Sinir sıkışması tanısı esas olarak muayene ve sinir iletim incelemesi (EMG) ile konur. EMG sinir sıkışmasının yerleşimi kadar süreç hakkında da bilgi veren yegane yöntemdir. Ehil ellerde yapıldığı takdirde çok yüksek bir doğruluk yüzdesine sahiptir. Gerekli görülür ise MRI, ultrason ve doppler ultrason gibi ek tetkikler de istenebilir.

El cerrahisinde en sık görülen tuzak nöropati el bileğinde median sinirin sıkışmasına bağlı olan Karpal Tünel sendromu ve dirsekte ulnar sinirin sıkışmasına bağlı Kübital Tünel sendromudur.

Tedavide önleyici ateller ve ilaç tedavileri (ağızdan alınan vitaminler ve enflamasyonun azaltan antienflamatuar ilaçlar) denense de cerrahi tedavi seçeneği kalıcı nörolojik hasarlanma olmadan evvel düşünülmesi gereken önemli ve nihai tedavi seçeneğidir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder