3 Temmuz 2016 Pazar

Hipertrofik Skar Nedir, Keloid Nedir?


Düzgün bir yara iyileşmesi için en uygun koşullar sağlanıp her türlü önlem alınsa dahi kişinin bünyesel faktörlerine bağlı (genetik yapısına bağlı) olarak yara iyileşmesi uygunsuz olabilir. 
Vücudun bazı bölgeleri daha riskli olmakla birlikte (omuz başı, kulak memesi, göğüs orta kesimi gibi) özellikle yara kenarlarının gergin kapatıldığı hastalarda yara izi belirgin ve çevre yüzeyden daha kabarık olacak şekilde iyileşir. Bu durum tıbben ‘‘Hipertrofik Skar’’ olarak adlandırılır. Yara izinin eni genişlese dahi kendisini çevreleyen dokulara taşmaz. Bu yaralar iyileşme sürecinin yara iyileştikten sonra kesintiye uğramayıp bağ dokusu üretiminin sürmesine bağlı aşırı kollajen üretimine bağlıdır. Yara oluştuğu anda süreç başlar. Genellikle 4-6 hafta sonra yara kabarmaya başlayınca hasta tarafından fark edilerek hekime başvurmalarına sebep olur. 

Keloid oluşumu ise daha karmaşık bir süreçtir. Keloid tamamen normal iyileşmiş bir yara izinde iyileşmeyi takip eden 6 ay 1 sene sonra, yeniden kaşıntı ve ağrı ile birlikte bağ dokusu (kollajen) üretimi yeniden başlar. Ancak keloid hastalarındaki klinik tablo çok daha ciddidir ve oluşan nedbe dokusu yara sınırları içinde kalmayıp bir kanser gibi çevreye doğru yayılır. Kanserden tek farkı kanser dokusunda artış gösteren hücre sayısı yerine keloid dokuda bağ dokusu artışı olur.

 
Tedavilerinde farklı yöntemler olsa da tedavi süreci mutlaka Plastik Cerrahi Uzmanı gözetiminde yapılmalı, mümkün olabildiğince cerrahi tedavi son çare olmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


1 yorum :

  1. This is a really informative knowledge, Thanks for posting this informative Information. Keloid nedir

    YanıtlaSil