29 Temmuz 2016 Cuma

El Bileğinde Şişlik: El Bilek Ganglionu (Ganglion Kisti) Nedir?


El bileğindeki şişliklerin pek çok nedeni olsa da ağrılı şişliklerin en sık sebebi el bileğindeki eklem kapsülünün veya tendon kılıflarının fıtıklaşması ile oluşan ganglion kistleridir. Ganglion kistleri içleri jelatin gibi yoğun kıvamında eklem sıvısı ile dolu olan keseciklerdir. Ganglion kistleri tümöral yapılar değildirler ve vücudun başka yerlerine yayılmazlar. 

El bileğinde ganglion dışında lipomlar, kemik yada eklem çıkıntıları yada başka tümörler de şişlik yapabileceğinden ganglion tanısının çektirilecek bir ultrasonografik inceleme (USG) yada magnetik rezonans görüntüleme (MRI)  ile teyit edilmesi gerekir.

Oluşum nedeni tam olarak bilinmese de el bilek ganglionlarının el bileğine aşırı yüklenilen klavye kullananlarda (yazıcılar veya banka memurları gibi), müzisyenler, örgü örenler sık görülmesi aşırı mekanik zorlanmayı neden olarak düşündürmektedir.

Erken dönemde kullanılacak el bilek splintleri veya antienflamatuar ilaçlar ile ağrı kontrolü sağlansa da el bilek ganglionlarının kesin tedavisi ancak cerrahi ile sağlanabilir. Kısa bir cerrahi müdahale olmasına karşın işlem esnasında amaç sadece kesenin alınması değil, aynı zamanda kese ile eklem boşluğu arasındaki tünelin de kapatılmasıdır. Bu sebeple işlemin ameliyathane koşullarında ve büyütme altında (magnifikasyon lopları kullanılarak) yapılıyor olması işlem hassasiyetini ve başarı şansını arttırır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder