19 Temmuz 2016 Salı

Bası (Yatak Yarası) Nedir, Neden Oluşur?


İnsan vücudunda devamlı basıya maruz kalındığında yara oluşmasını engellemek için kendisini korumaya yönelik mekanizmalar vardır.

Oturduğumuzda veya yattığımızda yumuşak dokulardaki kan damarları kemik dokular ile temas edilen yüzey arasında (yatak veya sandalye) arasında sıkışır. Buna bağlı olarak bu bölgedeki kan akımı yavaşlar yada durur. Oksijensiz (iskemik) kalan bu bölgede zamanla gelişen ağrı kişiyi pozisyon değiştirmeye zorlar. Böylece yeniden kan akımı sağlanarak deride yara oluşması engellenmiş olur. Gece yattığımızda hep aynı pozisyonda kalmayıp yatakta dönerek yer değiştirmemiz de bu koruyucu mekanizmanın sayesindedir.

Ancak kişinin bilinci kapanır veya ağrı hissetmeyecek durumda (anestezi altında) olur ise bu mekanizma devreye giremeyeceğinden yumuşak dokular uzun süre iskemiye (oksijensizliğe) bağlı olarak doku ölümü (nekroz) gelişmeye başlar. Bunun sonucu olarak ile yatağa yada tekerlekli sandalyeye bağımlı hastalarda bası yaraları gelişir.


Özellikle bilinci kapalı yoğun bakım hastaları, yatağa veya tekerlekli sandalye bağımlı felçli hastalar, yaşlılar risk altındadır. Bu yaraların engellenmesi için alınması gereken pek çok önlem içerisindeki en önemlisi risk altındaki hastaların iki saatte bir pozisyonlarının değiştirilerek basının vücudun aynı noktasına sürekli uygulanmasının engellenmesidir. Başka bir deyişle vücudun kaybolmuş savunma mekanizmasının hasta bakımı sağlanarak yerine konulmaya çalışılmasıdır. Unutulmamalıdır ki önlem alıp yara bası yarası oluşumunun engellenmesi oluşan yaraların tedavi edilmesinden çok daha kolay, ucuz ve hasta için çok daha az zahmetlidir.

Bu vesile ile hastanede yatırdığımız tüm hastalarda sağladıkları hemşire bakımı ile bası yarası oluşmasını engelleyen tüm hemşire arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder