9 Temmuz 2016 Cumartesi

Kronik Yaraların Tedavisi Nasıl Yapılmalı?


Deri bütünlüğünün bozularak yara oluşumunu takiben vücut yarayı iyileştirmek için bir dizi mekanizmayı aktifleştirir. Yara iyileşme mekanizmalarında oluşan sorunlara ikincil yaraların iyileşemeyip, uzun süre açık kalması ise Kronik Yara olarak adlandırılır. 

Kronik yara oluşmasında pek çok farklı etken rol oynayabilir. Hastanın genel durumundaki bozukluk (çoklu organ yetmezliği, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği  gibi), ileri derecede beslenme bozukluğunun olması, damar ve sinir sistemini etkileyen geç dönem şeker hastalığı, damar hastalıkları, yaranın enfekte olması, hastanın kemoterapi veya radyoterapi alıyor olması bu faktörlerden bazılarıdır. 
Kronik yaraların tedavisinde en önemli nokta altta yatan nedenin belirlenmesi ve nedene yönelik tedavinin yara bakımı ile beraber yapılıyor olmasıdır. Bugün için yaranın iyileşmesini hızlandıran, enfeksiyon ile daha etkin baş edebilmemize yardımcı, yaranın akıntısını emip içinde hapseden çok çeşitli yara kapama malzemeleri mevcuttur. Ayrıca yara iyileşmesinde rol alan büyüme faktörlerinin dışarıdan yaraya uygulanması, kök hücreleri içeren hücre kokteyllerini kullanıldığı hücresel tedaviler ve negatif basınçlı yara kapama yöntemi geliştirilmiştir. Ancak tüm bu gelişmeler ancak doğru teşhis ve doğru tedavi seçeneklerinin uygun kombinasyonlarının kullanımı ile yara iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Bu sebeple kapanmayan yaraların tedavisinin deneme yanılma yoluyla değil konunun uzmanı bir hekimin gözetiminde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder