31 Mayıs 2016 Salı

Estetik Burun Ameliyatı (Nazoplasti/Rinoplasti) Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?


Estetik burun ameliyatı (nazoplasti/rinoplasti) sonrası iyileşme süreci genel olarak sorunsuz ve ağrısızdır. Hastalar genel anestezi almış olsalar dahi genellikle aynı gün evlerine gönderilebilir.
İlk 2 gün şişme, morarma ve burundan kan sızıntısı olabilir. Şişme ve morarmanın az olması için operasyon bitince göz çevresine soğuk uygulaması yapılır. İşlem genel anestezi ile yapılmış olsa bile 3-4 saat içinde bir yemek , içmek ve yürümek mümkün olur.
Burun içerisine tampon konulmamış olsa dahi oluşan yumuşak doku ödemine bağlı hastalar ilk günler rahat nefes alamayabilir. Bu sebeple hastalar ameliyat sonrası erken dönemde ağrıdan ziyade grip olmuşlar gibi burun içerisindeki dolgunluktan şikayetçi olurlar. Burun içerisine sıkılan tuzlu su (serum fizyolojik) ve dekonjestan spreyler ile burun içi şişliği azaltılır ve birkaç gün sonra hava yolu açılır. Hastalar 2 gün sonra televizyon izleyebilir, kitap okuyabilir, dışarı çıkabilir.
Altıncı gün alçı ve dikişler alınır. Tampon konulmuş ise tamponlar çıkartılır. Sonrasında hasta işine dönebilir. Morluklar kaldıysa kapatıcı makyajlar yardımı ile bunlar gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra şişlikler büyük oranda iner ve hastanın ameliyatlı görünümü geçer. Üç ayın sonunda şişlikler %80 oranında geçer, ancak burun gerçek görünümünü ancak 1 yılın sonunda alır.
Hastaların ameliyat sonrası 3 hafta yüzlerine darbe alabilecekleri sporları yapmamaları, 3 ay boyunca güneşten korunmaları gerekir. Ayrıca hastaların ameliyattan sonraki 3 aylık dönemde gözlük kullanmamaları önerilir.
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Estetik Burun Ameliyatı (Nazoplasti/Rinoplasti) Sonrasında Burun İçerisine Mutlaka Tampon Konulması Gerekli Midir?


Estetik burun ameliyatı dediğimizde aslında hastanın ihtiyaçlarına göre pek çok farklı ameliyat yapılabilir. Kimi hastada sadece burun ucundaki kıkırdaklara müdahale edilirken başka bir hastada burnun dış görünümü kadar hava yolunu tıkayan sorunlara yönelik de ameliyatların eş zamanlı yapılması gerekebilir.

Sadece burun estetiği amacı ile opere edilen hastalarda burun tamponu kullanılmadan da ameliyat sonlandırılabilir. Hava yolunu sorunu olup burnun ortadaki kıkırdak yapısına (septuma) ve/veya burun etine (konkaya) da müdahale yapıldığında ise burun içerisine ince silikon tamponların konulmasına ihtiyaç duyulabilir. Daha önceden müdahale geçirmiş ikincil vakalarda veya travma sonrası burun kemiklerinde çökme olan hastaların ameliyatlarından sonra kemik iyileşmesini desteklemek amacı ile buruna konulduktan sonra şişerek burnun içeriden şeklini alan tamponların kullanılması gerekebilir. Sonuçta buruna tampon konulup konulmayacağına veya konulacak ise ne şeklide bir tampon tercih edileceğine hastaya yapılacak ameliyata göre karar verilmesi gerekir.

Ancak hem silikon tamponlarda hem de kendiliğinden şişen tamponlarda burun pasajını açık tutan tüpler mevcuttur. Bu sebeple adı bahsettiğim bu modern tamponlar eskiden kullanılan yağlı gazlı bezlere göre çok daha az rahatsızlık vericidir. Ayrıca çıkartılması sırasında daha az ağrıya sebebiyet verir ve çıkartılırlarken kanama oluşması riski de yok denilecek kadar azdır.
Sağlıklı günler dilerim.



Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

29 Mayıs 2016 Pazar

Yarık Damak Yarık Dudak Bebeklere Doğmadan Önce Anne Karnında Tanı Konulması Mümkün Müdür?


Anne karnında tarama amacı ile yapılan ultrasonografilerde bebeklerin dudak yarıkları görülebilir. Daha detaylı bir inceleme ile damak yarıklarının olup olmadığı da ultrasonografilerde görülebilir. Şüphede kalınan vakalarda anne karnındaki bebeğe magnetik rezonans yapılması da bugün teknik olarak mümkündür.

Bebek doğmadan tanı koymanın amacı bebekteki sorunun anne karnında düzeltilmesi yada gebeliğin sonlandırılması değildir.
Yapılan bilimsel çalışmalar bebek doğmadan anne karnında yapılacak bir girişimin bebeğin hayatını riske edeceği için yapılmasının uygun olmadığı yönündedir.
Diğer taraftan doğduktan sonra doğru zaman(lar)da ve doğru ellerde yapılacak tedaviler ile bu bebeklerin tamamen normal bir yaşam sürecekleri bilinmektedir. Bu sebeple anne karnında yarık damak ve/veya yarık dudak sorunu olan bebeklerin alınmasını tıbben hekimler önermemektedir.
O zaman doğmadan önce anne karnında tanı koymanın ne faydası vardır? Bu bilgi yarık damak ve/veya yarık dudaklı bir çocuğa sahip olacak çiftin doğacak bebeklerine hazırlanmasına ve onu karşıladıklarında hayal kırıklığı yerine her anne babanın yaşadığı mutluluğu yaşamalarına yardım edip,  hayatlarının belki de en mutlu anı olacak bu olayın hayal kırıklığına dönüşmesini engeller
Sağlıklı günler dilerim.
  
Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Google.com/+ibrahimcanter

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Yarık Damak Yarık Dudak Bebeklerin Tedavisi Kim Tarafından Yapılmalıdır?


Yarık dudak ve damak hastaları erken dömende Ortodontist ve Plastik cerrahlar tarafından görülüp değerlendirilmelidir. Ameliyatları 3. aydan itibaren yapılacak olsa da bu hastaların ortodontik tedavileri doğumdan kısa bir süre sonra başlar. Uygulanan ortodontik tedavi ile bu hastaların ameliyatı daha kolay ve ameliyat sonuçları çok daha yüz güldürücü olur. Bu tedavi ile sadece dudakların ve diş etlerinin pozisyonu değil aynı zamanda burnun şeklini de düzeltip ameliyata uygun hale getirmektedir.

Ayrıca bu bebeklerin doğumdan itibaren düzenli olarak çocuk doktorları tarafından değerlendirilerek büyüme ve gelişmeleri, aşıları takip edilmelidir. Yarık dudak damağı olmayan bebeklere göre daha sık kustuklarından daha yüksek oranda akciğer enfeksiyonu olma ihtimalleri vardır. Geçirilen her enfeksiyon bebeğin gelişimini yavaşlatacağı için ameliyat tarihinin de ertelenmesine neden olacaktır.

Bozulan anatomiden dolayı bu bebeklerin orta kulak iltihabı olma ihtimalleri artmıştır. Sık tekrarlanan orta kulak iltihapları bu bebeklerde işitme kaybı yapacağı için ilerideki konuşma sürecini de olumsuz etkiler. Bu bebeklerin damakları çok mükemmel onarılsa bile yetersiz duydukları için lisanı öğrenme zorluğu yaşayabilirler. Bunun engellenmesi için bebeklerin düzenli kulak burun muayenelerinin yapılması ve dudak onarımı ameliyatı yapılırken kulak zarlarına da tüp uygulanması gereklidir.
İleri dönemde diş sağlığı açısından pedodontist, konuşma patolojisi gelişir ise konuşma terapisti tarafından bu bebeklerin değerlendirilmesi uygundur.
Sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı